Bura zbog Burnsove posjete: Vučić preko tabloida tvrdi da ga "CIA ruši", brani ga i ratni zločinac!

12
Radiosarajevo.ba
Bura zbog Burnsove posjete: Vučić preko tabloida tvrdi da ga "CIA ruši", brani ga i ratni zločinac!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Informer naslovnica

Velika (geo)politička bura zavladala je u regiji nakon ovosedmične iznenadne posjete direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williama Burnsa Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Tolika da je i predsjednik susjedne Republike Srbije Aleksandar Vučić morao posegnuti za notornim tabloidima i „čuvenim novinarima“, zapravo ruskim propagandistima, kako bi javnosti lanisirao tvrdnju da ga navodno "ruši CIA".

"Američka Centralna obavještajna služba (CIA) sprema obojenu revoluciju u Srbiji i rušenje predsjednika Aleksandra Vučića po iranskom scenariju", vrišti Informer.

Oproštajna posjeta: Bećirović se zahvalio Sattleru na podršci BiH

Oproštajna posjeta: Bećirović se zahvalio Sattleru na podršci BiH

Tabloid navodi da navedeno "tvrdi poznati irski novinar" Chay Bowes, koji je informacije o pripremanju haosa u Srbiji objavio na društvenim mrežama.

Zanimljivo je da Bowes "živi u Rusiji" gdje "tekstovima i na nastupima raskrinkava ulogu NATO pakta i njihov proksi rat protiv Rusije u Ukrajini". (Informer je inače februaru 2022. javio da je Ukrajina napala Rusiju, pa su prethodni navodi očekivani, op.ur.)

"Prema njegovim navodima, moćnici sa Zapada ne žele da dozvole da srpski litijum bude u rukama srpskog naroda, baš kao što nisu željeli da iranskom naftom upravljaju Iranci. Zato je američka CIA, kaže Bous, 1954. godine organizirala i izvela državni udar u Iranu. Čuveni irski novinar kaže da je CIA sada sličan scenarij priprema i u Srbiji kako bi srušila legitimno izabranu vlast", ističe Vučiću bliska reakcija.

Ali to nije sve. Tabloid u pomoć priziva osuđenog ratnog zločinca, "krvnika s Ovčare" u Vukovaru, Veselina Šljivančina.

Taj "pukovnik" kaže da CIA odavno vodi "spcijalni rat i želi obojenu revoluciju u Srbiji".

"Najvažnije im je da zavade i podijele srpski narod, da se međusobno mrzimo. Pomažu im u tome i mnoge države koje imaju svoje interese u Srbiji, mnogi i mrze Srbiju kao slobodarsku, demokratsku i državu koja se razvija i stiče mnogo prijatelja u svijetu. Srbija ne želi da bude ničija kolonija, iako je pokušavaju da nam otmu dio teritorije... Ako nema litijuma, trudit će se da izmisle nešto drugo samo da bi nas ucjenjivali i prijetili nam. Vjerujem da srpski narod neće više nasijedati na njihove manipulacije i ucjene. Kao što svaki čovjek ima samo jednu majku, tako i mi svi imamo samo jednu otadžbinu - Srbiju", rekao je zločinac Šljivančanin.

Darko Obradović, analitičar, pojasnio je da je "novinar" Bowes zapravo ruski propagandist bez kredibiliteta, dodajući da je Rusija jedina zainteresirana da Srbija bude „ranjiva i zavisna“.

Analitičari, aktualni i bivši zvaničnici iz naše zemlje smatraju odgovorom na izazove koje predstavljaju uticaj Kremlja u regiji i secesionističke težnje proruskih političara iz bh. entiteta Republike srpske (Rs).

Miro Lazović o posjeti direktora CIA-e: "Nešto krupno je u igri, nešto čudno se dešava sa Dodikom?!"

Miro Lazović o posjeti direktora CIA-e: "Nešto krupno je u igri, nešto čudno se dešava sa Dodikom?!"

Radio Slobodna Europa prenio je ocjene Srđe Pavlovića, historičara i saradniak Virt instituta Univerziteta Alberta iz Kanade, koji je istakao da je jedan jedan od razloga posjete čelnika CIA-e "rastući maligni utjecaj Srbije i Rusije na Balkanu".

Također, Margarita Assenova, viša saradnica u Fondaciji Jamestown u Washingtonu rekla je da Srbija "već neko vreme izaziva probleme u BiH" i da je postala "vidljivija i opasnija".

"Burnsova posjeta je vrlo dobra poruka Srbiji da SAD neće tolerirati njezine akcije", rekla je Asenova, prenosi Radio Slobodna Europa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije