Miro Lazović o posjeti direktora CIA-e: "Nešto krupno je u igri, nešto čudno se dešava sa Dodikom?!"

29
Radiosarajevo.ba
Miro Lazović o posjeti direktora CIA-e: "Nešto krupno je u igri, nešto čudno se dešava sa Dodikom?!"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Posjeta direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williama Burnsa Bosni i Hercegovini i Srbiji analitičari, aktuelni i bivši zvaničnici iz naše zemlje smatraju odgovorom na izazove koje predstavljaju uticaj Kremlja u regiji i secesionističke težnje proruskih političara iz bh. entiteta.

Radio Slobodna Europa prenio je ocjene Srđe Pavlovića, historičara i saradniak Virt instituta Univerziteta Alberta iz Kanade, koji je istakao da je jedan jedan od razloga posjete čelnika CIA-e "rastući maligni uticaj Srbije i Rusije na Balkanu".

Također, Margarita Assenova, viša saradnica u Fondaciji Jamestown u Washingtonu rekla je da Srbija "već neko vrijeme izaziva probleme u BiH" i da je postala "vidljivija i opasnija".

Najnovija informacija: Iz Drine izvučeno devet tijela, traga se za majkom i bebom

Najnovija informacija: Iz Drine izvučeno devet tijela, traga se za majkom i bebom

"Burnsova posjeta je vrlo dobra poruka Srbiji da SAD neće tolerisati njezine akcije", rekla je Asenova, prenosi Radio Slobodna Europa.

Značajnu ovosedmičnu posjetu visokog zvaničnika SAD-a komentirao je i Miro Lazović, ratni član Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

"Nešto se čudno dešava sa Miloradom Dodikom nakon posjete direktora CIA-e Sarajevu. Kao da je pod umirujućim sedativima. Djeluje miroljubivo. Gdje se izgubila njegova bahatost, srdžba i bijes prema američkoj administraciji? Izostale su njegove uvredljive riječi i prema ambasadoru Murphyu (Michaelu, američki ambasador) koji se nije odvajao od direktora CIA-e. Nešto krupno je u igri", navodi Lazović.

Šta li je to Dodiku prenijela članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pa je, brže bolje, izjavio da on i Rs nikada nisu dovodili u pitanje suverenitet države, upitao se Lazović.

"Ali, to je Milorad Dodik. Danas jedno, sutra drugo. Bh. javnost, a pogotovo američka administracija, nisu dječji vrtić sa kojom moẓ̌e manipulisati. Do jučer je govorio da sa Bošnjacima 'ne moẓ̌e ni zrak dijeliti', da je 'Bošnjacima dovoljno 20 posto teritorije' (....), da je BiH 'nemoguća država', da 'Srbija i RS trebaju biti jedna država'...A danas, nakon posjete direktora CIA-e, snishodljivo tvrdi da Rs nikada nije vodila secesionističku politiku i da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH", komentirao je Lazović

Svakako, smatra bivši istaknuti zvaničnik države BiH, da Miloradu Dodiku ne treba vjerovati.

"Sva njegova dosadašnja politika bila je na urušavanju unutrašnjeg i vanjskog suvereniteta BiH. Ako se unutrašnji suverenitet jedne države prepoznaje po neprikosnovenosti i neupitnosti drẓ̌avnih institucija, Dodik je sve učinio da ih omalovažTužilaštvo BiH odgovorilo IGK-u : Ne postoji sumnja da Cvijanović i Dodik počinili krivično djeloi i blokira. Odluke Ustavnog suda BIH vlasti Rs ne poštuju i ne provode. Unutrašnji suverenitet podrazumijeva da državna vlast ima pravnu vlast nad cjelokupnom imovinom, a to je bolna rana za Dodika", naveo je.

Oglasio se Dodik nakon posjete direktora CIA-e: "Nismo imali secesionističke namjere"

Oglasio se Dodik nakon posjete direktora CIA-e: "Nismo imali secesionističke namjere"

Prema riječima Lazovića, na urušavanju vanjskog suvereniteta BiH, Dodik u kontinuitetu sarađuje sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Republike Srbije, koji još nikada nije spomenuo da njegova zemlja poštuje unutrašnji i vanjski suverenitet BiH.

"Ali, zato Vučić zajedno sa Dodikom priziva formiranje 'srpskog sveta' i kroz nedavno usvojenu 'svesrpsku' deklaraciju vrši direktan atak na unutrašnji i vanjski suverenitet BiH. Za nadati se da će poruke direktora CIA-e izgovorene u Sarajevu  i u Beogradu dovesti do otrežnjenja i Dodika i Vučića. Bilo bi neophodno, za mir i stabilnost regiona, da se konačno rasprše velikosrpski snovi koji već trideset godina drže BiH i region zarobljenim", zaključio je Lazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije