Bura u Sloveniji: Opozicija napustila parlament jer se Janša nije izvinio za Srebrenicu

J. M.
Bura u Sloveniji: Opozicija napustila parlament jer se Janša nije izvinio za Srebrenicu

U ponedjeljak u podne je redovno zasjedanje Narodne skupštine Slovenije nastavljeno parlamentarnim pitanjima premijeru Janezu Janši i ministrima, ali je za većinu opozicionih zastupnika sjednica završila relativno brzo.

Naime, opozicija je očekivala da će se Janez Janša izviniti zbog tvita o Srebrenici i time su uslovili svoje prisustvo na sjednici, piše Delo.

Zastupnik SD-a Marko Koprivc zatražio je od predsjednika parlamenta Igora Zorčiča da pozove premijera "da se izvini svim žrtvama Srebrenice zbog uvredljivog tvita koji je napisao prije nekoliko dana u vezi s događajima u Srebrenici". Dodao je da je tvit veoma uvredljiv i otvara mnoge rane žrtvama i rodbini žrtava.

Janša je u subotu, na 25. godišnjicu srebreničkog genocida, napisao tvit da "u Srebrenici ne bi bilo masakra da se teritorij bivše Jugoslavije očistio od komunističke ideologije".

Predsjednik parlamenta Zorčič je odbio Koprivčev prijedlog, jer nije riječ o proceduralnom prijedlogu.

"Čak se mogu s vama složiti u vezi sa sadržajem, ali nećemo koristiti današnji početak sjednice Skupštine da pojasnimo što piše na Twitteru", rekao je Zorčič.

"Ako nema izvinjenja, zastupnici socijaldemokrata neće sudjelovati u zasjedanju", odgovorio je Koprivec nakon čega su mnogi zastupnici opozicije stvarno izašli iz skupštinske dvorane.

Janša je rekao da mu je veoma žao što oni koji su zahtijevali izvinjenje za izjavu nisu mogli ni da je citiraju. Objasnio je da je 2009. godine, na 20. godišnjicu pada Berlinskog zida, napisao studiju u kojoj je analizirao događaje nakon pada zida na području bivše Jugoslavije i razloge za sukobe na Balkanu.

"Od 2009. godine uvijek sam isticao ovu studiju na godišnjicu srebreničkog genocida. To sam ponovio i ove godine “, rekao je.

Dodao je da dosad argumenti i ove studije nikoga nisu smetali, da u Sloveniji i inostranstrvu to niko nije osporio.

"Genocid u Srebrenici je zamišljen istim zlom koje se dogodilo na Akademiji Jugoslovenske vojske u Beogradu", rekao je Janša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije