Žestoke reakcije na Janšin tvit o Srebrenici: Pokušava li amnestirati zločince?

Radiosarajevo.ba
Žestoke reakcije na Janšin tvit o Srebrenici: Pokušava li amnestirati zločince?
Photojoiner / Šarec, Fajon, Janša

Janez Janša, predsjednik Vlade Republike Slovenije, na dan obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici na svom službenom Twitter profilu objavio je tweet da se "masakr u Srebrenici ne bi dogodio da je teritorij bivše Jugoslavije nakon raspada očišćen od komunističke ideologije i da su osuđeni poslijeratni pokolji u Sloveniji i drugdje".

Ubrzu su uslijedile oštre reakcije iz Bosne i Hercegovine, ali i same Slovenije, odakle su osudili Janšinu izjavu.

Nakon brojnih odgovora i osuda, Janša je u nedjelju napisao da je genocid u Srebrenici "osmislilo zlo koje je odgajano u komunističkoj školi JNA pod crvenom zvijezdom".

"Oficire i generale JNA učilo se da je cilj oružanog sukoba uništenje neprijatelja", dodao je Janša. 

Delo piše da je bivši slovenski premijer Marjan Šarec osudio Janšinu izjavu te da je rekao "da se na dan obilježavanja genocida u Srebrenici svi trebaju okrenuti razmišljanju o prevenciji takvih nemilih događaja te da su Janšine izjave suprotno od toga".

Slično mišljenje imao je i Miha Kodrić, zastupnik u Parlamentu Slovenije, koji je podvukao da je "Janša suodgovoran za masakre u bivšoj Jugoslaviji jer je švercao oružje".

"To su grijesi njegove ideološke braće", dodao je Kodrić..

Tanja Fajon je na svom Twitter profilu Janšin tweet nazvala - besramnim, dok je njezin kolega Milan Brglez rekao "da je Janšin čin štetan za žrtve i porodice stradalih u Srebrenici te da se radi o "vanjskopolitičkoj sramoti".

Na društvenim mrežama Janšinu izjavu osudio je i slovenski pjesnik Boris A. Novak, potpredsjednik Međunarodnog udruženja pjesnika, esejista i romanopisaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije