Brnabić pozvala građane na samodisciplinu, u suprotnom slijede drastične mjere

Radiosarajevo.ba
Brnabić pozvala građane na samodisciplinu, u suprotnom slijede drastične mjere
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ana Brnabić

Zaraženih: 170.030
Umrlih: 6.524
Oporavljenih: 77.778
Broj slučajeva u BiH: 24

Predsjednica vlade Ana Brnabić apelirala je danas na građane da slušaju preporuke države i stručnjaka za smanjenje širenja novog soja koronavirusa COVID-19 i istakla da će u suprotnom biti uvedene drastičnije mjere, među kojima su i potpuna zabrana slobode kretanja i policijski sat, prenosi Blic

Brnabić je za televiziju Prva rekla da je danas u glavnom gradu vidjela velike gužve u saobraćaju i na ulicama i istakla da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili i slušali preporuke predsjednika države, premijera i stručnjaka.

"Molim vas na samodisciplinu, posebno starije sugrađane, nemojte da izlazite napolje. Nemojte nas terati da uvodimo policijski čas i da vojsku i policiju izvodimo na ulice i u potpunosti zabranimo slobodu kretanja. To je najdrastičnija moguća mera i ni ja ni predsednik ne bismo želeli da je implementiramo", rekla je Brnabić. 

Ona je navela da će, ako se takva situacija nastavi, u naredna dva dana morati biti preduzete drastičnije mjere, a to je i dodatno angažiranje MUP-a i Vojske Srbije.

"Dobit ću danas izveštaje i iz drugih gradova, urbane sredine su najugroženije, ako je i u drugim gradovima ovako, onda je to poražavajuće", rekla je Brnabić.

U Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog COVID-19!

Ona je navela da je jutros na ulicama Beograda i u saobraćaju vidjela velike gužve i veliki broj starijih sugrađana na ulicama, pekarama, prodavnicama.

"Molim vas da svi stariji od 65 godina shvate najozbiljnije i zbog vas i zdravstvenog sistema. Moramo da se trudimo da kontrolišemo situaciju, kako bi broj zaraženih bio sveden na minimum, odnosno na onaj broj koji naš zdravstveni sistem može da primi i obradi", rekla je Brbabić.

Istakla je da bez solidarnosti, epidemija ne može da bude pobjeđena. 

Premijerka Srbije je rekla i da je do sada u ovoj državi registrirano 55 slučajeva novog koronavirusa. Od njih je 28 osoba na kućnom liječenju, koji su stabilno. Od pacijenata koji se liječe u medicinskim ustanovama, dvije osobe su na respiratorima i u teškom stanju.

"Trenutno imamo situaciju pod kontrolom, što ne znači da će tako ostati. Uobičajeno je da se oko 15 dana od pojave virusa drastično kreće da raste broj i očekuje se najjači udarac na zdravstveni šitem", rekla je Brnabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije