Vučić bi danas mogao da donese odluku o upotrebi vojske: Šta to tačno znači?

Radiosarajevo.ba
Vučić bi danas mogao da donese odluku o upotrebi vojske: Šta to tačno znači?
Foto: Anadolija / Aleksandar Vučić

Šta znači odluka o upotrebi Vojske Srbije u civilne svrhe, koju danas, prema saznanjima Tanjuga, donosi predsjednik ove države Aleksandar Vučić, regulisano je Zakonom o Vojsci Srbije.

Zakon o vojsci, Član 2, predviđa da predsjednik Republike ili ministar odbrane po ovlaštenju predsjednika Republike, može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, odnosno organizaciji, organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov zahtjev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbjednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga utvrđenih zakonom.

Predsjednik je sinoć primio procjenu Ministarstva odbrane da rizici i prijetnje povodom pandemije koronavirusa zahtjevaju donošenje hitnih mjera iz nadležnosti predsjednika Srbije.

Postoje saznanja da će predsjednik Srbije danas donijeti odluku o upotrebi Vojske Srbije u civilne svrhe, prenose srbijanski mediji.

To bi mogao biti i korak ka uvođenju vanrednog stanja, koje je, inače, regulisano članovima 87 i 88 Zakona o odbrani.

Član 88 kaže da se zajednički prijedlog za proglašenje ratnog ili vanrednog stanja utvrduje na osnovu procjene rizika i prijetnji po bezbjednost Srbije i njenih gradana.

"Procjena iz stava 1. ovog člana koju ministar odbrane istovremeno dostavlja predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade, sadrži ocjenu ugroženosti i posljedice koje su uslijed toga nastupile ili mogu nastupiti", navodi se.

Predsjednik Srbije jučer nije isključio mogućnost uvođenja vanrednog stanja, u skladu sa procjenom situacije.

"Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsjedniku države, pismo da je ugrožena bezbjednost države, zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsjednik Srbije, predsjednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje. Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bioskopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici i tako dalje", rekao je ranije Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije