U Hrvatskoj pet novih slučajeva zaraze, uvode se i nove mjere na granici

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj pet novih slučajeva zaraze, uvode se i nove mjere na granici
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zaraženih: 145.698
Umrlih: 5.436
Oporavljenih: 72.550
Broj slučajeva u BiH: 18

Nacionalni štab CZRH objavio je da je u Hrvatskoj pet novih slučajeva zaraze od novog soja koronavirusa (COVID-19).

Trenutno je u Hrvatskoj 37 zaraženih osoba, a očekuje se potvrda za još jednu osobu, piše dnevnik.hr.

Krunoslav Capak, direktor HZJZ-a, je objavio da je nalaz prvozaražene osobe u Hrvatskoj negativan te da bi trebao biti otpušten kući. 

Od novih zaraženih, dva su slučaja u Osijeku, kontakti prije zaraženog u Zagrebu, te po jedan u Sisku, Varaždinu i Zagrebu, koji su putnici. Jedan se vratio iz Amerike, jedan iz puta po Evropi i jedan iz Španije.  

Uvode se i nove mjere za smanjenje gužve na granici.

Na pitanje o gužvama na granici, Capak je rekao da se ljudi ne mogu pustiti preko granice bez da dobiju rješenje o samoizolaciji.

"Od sad inspektori neće ispisivati rješenje, nego će davati štampane obavijesti u ruke onih koji dolaze. Inspektor jedino treba uzeti ime i prezime, kuda putuje i broj telefona. Ta će procedura trajati dvije minute. Obrasci se trenutno izrađuju", rekao je Capak.

Obrazac bi trebao biti gotov do 9:30, nakon čega će se distribuirati na granične prijelaze. 

Posdsjetimo, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je ukazao da će svi građani koji dolaze iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu od ponedjeljka, 16. marta, ići u izolaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije