Britanski medij: "Grade se baze u obliku potkove. Rusija dala blagoslov, Vučić sprema invaziju?"

8
Radiosarajevo.ba
Britanski medij: "Grade se baze u obliku potkove. Rusija dala blagoslov, Vučić sprema invaziju?"
Foto: EPA / Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Uhodani protokol na jednom od najturbulentnijih graničnih prijelaza u Europi posljednjih SEDMICA izgleda ovako: na naslonu za glavu policijskog Land Rovera vise automatske puške AK-47, pištolji su bačeni u prostor za noge, dok su pancirke, iz predostrožnosti, utrpane u prtljažnik.

"Ne miriše na dobro", izjavio je Venton Elshani, zamjenik šefa policije Sjevernog Kosova, za britanski The Telegraph, a njegovu opasku dodatno potkrepljuju i recentne naznake srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koje stanovnicima Kosova neodoljivo mirišu na pripremu invazije.

Naime, premijer Kosova Albin Kurti u nedavnom je intervjuu za The Telegraph upozorio da Srbija oko granice gradi baze "u obliku potkove" kojima planira "obraniti Beograd i napasti Kosovo".

Ovo su zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ovo su zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Elshanijev je kolega izgubio život u obračunu 2023. koji je regiju doveo nadomak novog rata. Od toga dana, njegov tim svakodnevno patrolira područjem na sjeveru, u kojem većinski žive kosovski Srbi, objašnjavajući kako im je "bitno Beogradu poslati poruku da responzivno štitimo svoje granice".

"Prolila se krv, a to je uvijek velik problem", tvrdi.

Kosovska je policija do sada identificirala 65 ilegalnih puteva. Većinu ih je blokirala betonskim gredama, a desetak ih stalno nadzire putem dronova. Most Mitrovica nekada je bio goruća tačka neformalne podjele na sjever i jug Kosova. Na prvi pogled djeluje kao da je sada situacija mirna.

Vučić tvrdi: "Uskršnji sabor Srba je u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom"

Vučić tvrdi: "Uskršnji sabor Srba je u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom"

Međutim, lokalno stanovništvo tvrdi da se napetost "osjeća u zraku". Štaviše, donosi Jutarnji, one Srbe koji sa sjevera pređu na jug sunarodnjaci nerijetko smatraju izdajnicima. Automobilima još uvijek nije dopušten prelazak tog mosta. Dva vozila kosovske policije priječe im put, uz objašnjenje da je riječ o "mjerama opreza potrebnima za očuvanje stabilnosti u tom području".

Ionako uzavrele strasti među većinski albanskim i manjinski srpskim stanovništvom dodatno komplicira sve intenzivnija kampanja Kremlja čija je glavna zadaća poticati nemire na sjeveru Kosova. Vučić se hvali prisnim odnosima s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, zbog čega Kurti smatra da je i Kremlju u interesu da Srbija napadne Kosovo jer bi to odvratilo pozornost s njegovog rata u Ukrajini.

Reporteri Telegrapha su putujući sjeverom Kosova posvuda vidjeli grafit sa slovom "Z", koji simbolizira podršku ruskim snagama koje se trenutno bore na ukrajinskim bojištima.

"Sjever Kosova je bazen iz kojeg će Putin regrutirati buduće članove paramilitarnih jedinica za operacije u Ukrajini i po Balkanu", tvrdi Kurti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije