Vučić tvrdi: "Uskršnji sabor Srba je u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom"

10
Radiosarajevo.ba
Vučić tvrdi: "Uskršnji sabor Srba je u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom"
Foto: AA / Aleksandar Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas u Parizu kako je "uskršnji sabor Srba" koji bi se trebao održavati širom Srbije 5. i 6. maja, u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom te sporazumom o paralelnim vezama koji Srbija ima s bh. entitetom RS.

Vučić je to kazao tokom drugog dana posjete Francuskoj, gdje je između ostalog razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom o vojno-tehničkoj saradnji u okviru koje bi tokom iduća dva mjeseca Srbija i Francuska trebale potpisati uogvor o kupovini 12 borbenih aviona Rafale.

Komentirajući održavanje sastanaka čelnika političkih stranaka i organizacija koje okupljaju Bošnjake u regiji, koji bi se trebao održati 12. maja u Sarajevu, Vučić je kazao kako je vrlo važno što se Bošnjaci okupljaju te kako je budućnost Srba i Bošnjaka u regiji zajednička.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Mislim da je važno da se Bošnjaci okupljaju i da je važno da nama kažu što mi možemo učinit za Bošnjake u Srbiji. Želimo povezati Bošnjake iz Novog Pazara s Bošnjacima i Sarajeva zbog toga i pravimo auto cestu od Kotromana prema Višegradu onda će se moći iz Novog  Pazara do Sarajeva stići za 2 sata", kazao je Vučić.

Komentirajući nagađanja kako organizacijom takvog sastanka Bošnjaci odgovaraju na "uskršnji sabor Srba" koji za 5. i 6. maja planiraju Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslava Elmedin Konaković je izjavio kako je sarajevski sastanak dogovoren prije nego se pojavila informacija o skupu u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije