Britanci tvrde: Srbija je krila broj zaraženih

Radiosarajevo.ba
Britanci tvrde: Srbija je krila broj zaraženih
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Iako se činilo da je stopa zaraženih i umrlih na Balkanu niska, kako je COVID-19 počeo brzo da se širi po Evropi, većina balkanskih zemalja se brzo i strogo zaključavala, piše britanski magazin Economist.

Navodi se da su crnogorske vlasti u maju objavile da je ta zemlja postala "corona free zona". Ali do kraja jula Crna Gora je imala drugu najvišu stopu zaraze u Evropi, tvrdi ovaj magazin.

"Sada je na Balkanu osam od deset evropskih zemalja s stopama najbržeg porasta", piše Economist. 

Britanski magazin se pita jesu li možda prethodni brojevi bili pogrešni zahvaljujući lošem mjerenju ili prikrivanju, odnosno možda slika nikada nije bila tako dobra kao što se činila. 

Kako je istaknuto, do početka juna, prema statistici Srbije, od te bolesti je umrlo samo 244 ljudi. Tada se u istražnom izvještaju tvrdilo da je istinska brojka 632. Predsjednik Aleksandar Vučić i vlada, u to vrijeme uključeni u predizbornu kampanju, negirali su da pokušavaju suzbiti stvarne brojke

Ali Gorica Đokić, liderka Lekarskog sindikata Srbije, rekla je da veće cifre odgovaraju onima koje je sindikat dobio od kolega iz cijele zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije