Berane / Na kućama Bošnjaka osvanuli portreti četničkih vojvoda

09. 08. 2020. u 16:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 169

Nakon što je jučer u selu Zaostro, kod Berana, održan nenajavljeni skup četničkog pokreta, danas su u beranskim naseljima Hareme, Talum i Obalsko osvanuli sramni grafiti mržnje.

Na zidovima kuća u ovim naseljima, dominantno naseljenim Bošnjacima, pojavili su se portreti četničkog vojvode Pavla Đurišića i četničkog vođe Draže Mihailovića.

Stigle su i brojne osude.

Opštinski odbor SNP-a Berane najoštrije je osudio taj vandalski čin, uz tvrdnju da grafiti dolaze iz “DPS kuhinje”, prenosi portal CdM.

U saopćenju se ističe da je riječ o već oprobanim udbaškim metodama iz mračnih 90-tih, kada su, kako je navedeno,”pod okriljem mraka ostavljali slične poruke kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane i Bošnjake zbog ubiranja političkih poena za DPS”.

SNP je pozvao "Bošnjake i Muslimane da ne nasjedaju na te provokacije jer oni sa pravoslavnim stanovništvom nikada nisu imali bilo kakav problem".

Zatraženo je od tužilaštva da hitno reaguje i pronađe počinioce, s obzirom na to da postoje nadzorne kamere na mjestima gdje su ispisani sramni grafit.

Odbornica DF-a u Beranama Jelena Božović također smatra da je adresa za grafite beranski DPS.

“Pola godine traju mirne litije u Beranama i niko do sad nije bio provociran niti na bilo koji način ugrožen, to je ono što Milu Ðukanoviću remeti sve planove”, rekla je Božovićeva, prenose portali.

Bošnjačka stranka najoštrije je osudila nacionalističke poruke upućene muslimanima u Beranama i zatražila adekvatnu reakciju nadležnih organa.

“Grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vjera i nacija”, istaknuto je u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA