Brammertz: Nema pomirenja sve dok se na Balkanu zločinci tretiraju kao heroji

Radiosarajevo.ba
Brammertz: Nema pomirenja sve dok se na Balkanu zločinci tretiraju kao heroji
Pomirenje u zemljama bivše Jugoslavije bit će teško postići sve dok se zločinci još uvijek tretiraju kao heroji, kazao je glavni tužilac Tribunala u Haagu Serge Brammertz u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN).

Posljednji glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji se krajem ovog mjeseca zatvara nakon 24 godine rada, rekao je da je UN-ov sud postigao respektabilne rezultate, ali nije došlo do pomirenja jer “u regionu ne postoji istinska želja da se prihvate nedjela”.

“Vidjeli smo sada reakcije u Hrvatskoj nakon presude u slučaju "Prlić i ostali" kao i drugdje, mnogo događaja u čast takozvanih heroja i vrlo malo priznavanja zločina zbog kojih su osuđeni”, izjavio je Brammertz.

“Smatram iznimno žalosnim da  ratni zločinci dobijaju toliko pažnje”, dodao je on.

 “Vidjeli smo proteklih dana u reakcijama nekih političara u Hrvatskoj, vidjeli smo to u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, gdje se o Mladiću govori kao o heroju uprkos tome što je osuđen na doživotnu robiju zbog počinjenja velikih zločina. Vidjeli smo i u Srbiji da je u zadnje vrijeme bilo veoma malo aktivnosti po pitanju procesuiranja ratnih zločina”, istakao je Brammertz.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije