Jakovina: Hrvatska je daleko od katarze, čak i da se izvini, to ne bi bilo iskreno

Radiosarajevo.ba
Jakovina: Hrvatska je daleko od katarze, čak i da se izvini, to ne bi bilo iskreno
Ugledni hrvatski historičar Tvrtko Jakovina,  redovni je profesor svjetske povijesti 20. stoljeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U razgovoru zaRadiosarajevo.ba, komentirajući izjave u njegovoj zemlji nakon pravosnažne presude Jadranku Prliću i ostalima, kao i snažne reakcije koje ne jenjavaju, kazao je da Hrvatska nije imala katarzu i da " smo dalje od nje nego smo bili prije nekoliko godina".

 Piše: Faruk Vele

Izvinjenje žrtvama

Nekadašnji član Vijeća za vanjsku politiku i međunarodne odnose bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji se 2010. godine poklonio bošnjačkim žrtva Ahmićima, odgovorio je na naše pitanje je li moguće izvinjenje žrtvama i suočene s istinom kako bi se krenulo u budućnost i odmaknulo od naše užasne prošlosti.

"Promjena bi se mogla desiti u 12, ne 24 sata, ali sam 100 posto siguran da, nažalost, ona ne bi bila iskrena, pa makar to bila i najslatkorječivija isprika jer, to pokazuje zašto su bile ovakve reakcije koje su išle prema podilaženju vlastitom biračkom  tijelu. tj. podilaženju, zatvaranju usta ekstremnoj desnici u stranci koja je premijeru (Andreju Plenkoviću, op.a.) opozicija. Bilo je tu i reagiranja kako predsjednica mislim stvarno osjeća, a svi su oni u stanju odmah promijeniti politiku, što je neiskreno i tu vidimo da je to problem. Beskrajne isprike ne znače mnogo ako iza njih ne stoji stvarna katarza", kazao je Jakovina za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovom mišljenju, reakcije Zapada, zapadnih medija, zapadnog diplomatskog zbora, ne samo u Zagrebu nego u krugovima njihovih vlada, koji su se našli u čudu zbog odnosa Hrvatske prema presudi Haškog tribunala i presuđenim ratnim zločincima, nisu ga iznenadile.

Logično je, kazao je , reagirao Zapad.

"Nije me iznenadilo ni reagiranje desnog biračkog tijela, ali jeste malo reagiranje hrvatske vlade koja bi morala znati što su interesi Hrvatske, koja bi morala znati misliti o budućnosti. Još uvijek imam nadu da oni političari koji su nam na čelu, a to sada vrijedi za svaku zemlju, bi morali biti moralni uzori ili oni koji poštuju zakon više nego prosječan građanin. Ništa se od toga nije dogodilo", smatra Jakovina.

Logično su, tvrdi on, reagirali i birači HDZ-a, kao i desnih stranaka jer "25 godina reagiraju na isti način i 25 godina ih se uči na isti način koji uvijek donosi rezultate u mirovinama, privilegijama ili nacionalizmu. Nije mi logično zašto su oni koji bi trebali misliti o budućnosti pa i vlastitoj političkoj budućnosti, naročito zemlje,  tako kratkovidno reagirali", upitao se.

Nisko na ljestvici

Za njega je zabrinjavajuće i odsustvo saosjećanja prema žrtvama.

"U Hrvatskoj, vidite, uopće nije bilo reakcije na presudu. Hrvatska se uopće nije zapitala zašto su ti ljudi dobili zao teške kazne. Hrvatska je čak mogla reći da je presuda nepravedna, ali mislim da su morali dokazivati to konkretno u presudi, što nije pravedno. Nismo to čuli, nismo se bavili žrtvom, nismo napravili nikakvo stvarno priznanje - dobro ovo je bilo loše, to priznajemo, u ovom dijelu nije... Pazite Prlićeva nećakinja je odmah reagirala s isprikom, ali hrvatska vlada nije", naglasio je on.

Nadalje, istaknuo je da, nakon svega, nije slučajno što je Hrvatska tako nisko na ljestvici europskih zemalja.

"Nije čudo što smo tako duboko pali prema stupnju medijskih sloboda i slično. To  se nije dogodilo slučajno. Za to su najodgovorniji političari ili vlast. U zemlji bez kulture istine, bez vjere u pravni sustav, u toj zemlji je, bez da radite na tome, bez da ljude demokratski odgajate, teško očekivati da će se stvari popravljati na bolje i da će nam svima biti bolje", upozorio je naš sagovornik.

Desničarima je dovoljno da viču

"Drugo, ono što mene i dalje čudi jeste da za hrvatskog desnog birača, ili mnogog desnog birača, vjerojatno je slično u Bosni, nije potrebno ništa više nego je dovoljno da glasno viču. To je jedino što se od vas traži, bez ikakve reakcije, bez nikakvog stvarnog pomaka u politici, bez ikakve bitne politike, samo je dovoljno da se derete. To kvari odnose, a suštinski ništa ne mijenja", zaključio je Jakovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije