Čović: Ja živim u BiH i tamo ću okončati svoj život

Radiosarajevo.ba
Čović: Ja živim u BiH i tamo ću okončati svoj život
Foto: Arhiv / Dragan Čović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović danas je gostovao u emisiji Nedjeljom u dva na HRT-u.

Moja domovina je Bosna i Hercegovina, rekao je on. Upitan je li i Hrvatska njegova domovina Čović je odgovorio: "Apsolutno!".

"Ali ja živim u BiH i tamo ću okončati svoj život", napomenuo je.

 "Danas to izgleda tako. Završava se proces haškog tribunala. Danas je evidentno da smo u istoj poziciji kao i prije 20-ak godina. Evidentno je puno toga selektivno odrađeno. Zločin je zločin i zločinac je zločinac tko god on bio, selektivno se to radio i to nije dobro", komentirao je rad haškog suda i paralelno presudu haškoj šestorci.

Ona se mora pravno uvažavati, rekao je Čović.

"Ja te ljude pojedinačno znam, svih njih šest, i mnoge druge koji su tamo bili. Ja sam s njima bio u petom mjesecu ove godine kao predsjednik države. Ja imam stav o njima jer ih privatno znam jako dobro. U presudi će pisati ono što piše i to se ne može promijeniti. Ono kako ja doživljavam Jadranka Prlića jer ga znam od malih nogu, e, to je nešto sasvim drugo. Što se tiče pokojnog generala Praljka, s njim sam jako dugo razgovarao i davao je mnoge naznake oko ovoga što će se događati. Ja sam i tad bio optimističan, puno toga je upućivalo da će ovo biti drugačije kod drugostupanjske presude. Nažalost, on je učinio to što je učinio, koliko je to milo našem dragom Bogu, ali je poslao snažnu, snažnu poruku. I čuli smo oko Praljka kakva imate promišljanja od velikog, velikog broja Hrvata i u RH i u BiH i to se isto mora uvažavati", kazao je Čović.

O glasinama da je izrabljivao zarobljenike u Mostaru kazao je da na dokumentu u kojem piše da od vojske traži radnike njegov potpis sigurno nije autentičan.

"Ja sam dragovoljac Domovinskog rata i to sam bio sve do trenutka dok nisam dobio zadatak da se posvetim gospodarstvu. Sve što sam radio u vremenu 1992.-1995. radio sam više nego časno", kazao je o navodima da je izrabljivao ratne zarobljenike za potrebe tvrtke Soko Mostar.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije