Bosanac krijumčario Turčina u gepeku, evo koliko je trebao dobiti novca

0
Radiosarajevo.ba
Bosanac krijumčario Turčina u gepeku, evo koliko je trebao dobiti novca
Foto: Unsplash / Gepek (ilustracija)

Na području hrvatskog grada Karlovca je uhvaćen pa uhapšen državljanin BiH, koji je u gepeku privatnog automobila krijumčario turskog državljanina koji je u Republiku Hrvatsku ušao ilegalno.

Za taj mu je posao bilo obećano čak 5.500 eura, odnosno oko 11 hiljada KM. Imao je i prethodnicu, čovjeka koji je vozio ispred njega kako bi mu dojavio ukoliko bi naišli na policijsku patrolu. Zajedno su trebali dijeliti novac, a sada će dijeliti zatvorsku ćeliju, jer su obojica osumnjičenici za krivično djelo.

Muškarac je, kako je saopćilo karlovačko tužilaštvo u četvrtak u večernjim satima, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja uhapšenog državljanina Bosne i Hercegovine (1988.) zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 33-godišnjak 28. listopada 2021. na području Karlovca, na temelju prethodnog dogovora s drugoosumnjičenom osobom, počinio navedeno kazneno djelo u cilju da se nepripadno materijalno okoriste nezakonitim prevoženjem stranih državljana koji nemaju putne isprave kroz Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Europske unije. Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 33-godišnjak, za novčani iznos od 5.500 eura, koji je zajedno sa drugoosumnjičenom osobom trebao dobiti po obavljenom prijevozu, u prtljažnom prostoru osobnog vozila kojim je upravljao, prevozio u smjeru Zagreba državljanina Turske za kojeg je znao da je nezakonito prešao državnu granicu Republike Hrvatske, dok se drugoosumnjičena osoba kretala osobnim vozilom ispred njega kako bi upozorila na prisutnost policijskih službenika. Osumnjičenike su u njihovoj namjeri i daljnjem prevoženju spriječili policijski službenici", kazali su iz Tužilaštva.

Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu prihvatio je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu i odredio istražni zatvor osumnjičenom 33-godišnjaku zbog opasnosti od bijega, piše portal Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije