Bludni Miki Maus i Paja Patak previše za Srpski kulturni centar u Parizu

Radiosarajevo.ba
Bludni Miki Maus i Paja Patak previše za Srpski kulturni centar u Parizu
Kip Milorada Stajčića našao se u izlogu Srpskog kulturnog centra u pariškom Beaubourgu kao dio izložbe “Kraj i početak”. Njegova tema skandalizirala je srbijansku dijasporu.

Srpski kulturni centar se u Parizu nalazi uz sami famozni Beaubourg, bolje mjesto za takvu instituciju teško je naći, piše Jutarnji.hr.

U Centru upravo traje kolektivna izložba “Kraj i početak” beogradske umjetničke grupe Dimenzija, čiji su članovi i članice mladi, no već afirmirani i dokazani akteri art-scene glavnoga grada Srbije. Možda i najpoznatiji među njima, skulptor Milorad Mića Stajčić priložio je rad Over the Rainbow, izvorno nastao još 2010., i od tada više puta javno izlagan u Beogradu i drugdje, bez bilo kakvoga skandala.

Rad se sastoji od živopisnog luka duginih boja, ispod kojeg vidimo Mikija Mausa u bliskome kontaktu s Pajom Patkom, koji u tom kontaktu vidno uživa, piše ovaj medij. Gledano sprijeda, možda i može biti neke nedoumice, no iz drugog ugla, nema sumnje da se radi o seksualnom činu.

Ovaj rad je nastao u godini prve “uspjele” Parade ponosa u Beogradu, praćene vrlo intenzivnim nasiljem. Izvorno, dakle, osmišljen kao umjetnički komentar traumatičnoga lokalnog trenutka, skoro deset godina kasnije rad se seli u posve drugačije i neusporedivo permisivnije okruženje, što mu oduzima na subverzivnosti, ali ga na izvjestan način kanonizira kao reprezentativno djelo suvremene srbijanske skulpture, potencijalno zanimljivo i pariškoj publici – bar onoj koja iz bilo kojega razloga obrati pažnju na zbivanja u malenom izlogu preko puta grandioznoga Beaubourga.

A takve publike, kažu, nije falilo, izložba je bila natprosječno posjećena i vrlo fino primljena, sve dok se na tzv. društvenim mrežama nije nadigao val moralne panike: neki su ljudi iz “srbijanske dijaspore” slikali Mikija i Paju “u nedostojnoj pozi” uz komentar da "ovakav prizor prikazuje srpsku umjetnost, pa valjda i Srbiju samu, u nedostojnom i sramnom kontekstu."

S društvenih se mreža hajka brzo preselila u medije. Ministar vanjskih poslova bio je zgađen i zgrožen, a srbijanski ministar kulture se založio da se "ta stvar makne iz izloga". Na koncu je preseljena na prvi sprat galerije, pa ako je nekome baš stalo da je vidi, ima mogućnost za to. Više o ovom slučaju Mikija i Paje u Parizu pročitajte na Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije