Blogerica iz Hrvatske u ogromnom problemu: Podignuta optužnica zbog prevare vrijedne 700.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Blogerica iz Hrvatske u ogromnom problemu: Podignuta optužnica zbog prevare vrijedne 700.000 KM
Foto: Screenshot / Adriana Matak

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv blogerice Adriane Matak (36) i njezinog supruga Luke Grge Mataka (31), koji su varali ljude u Hrvatskoj od 2018. do 2023. 

Žrtve su ih prijavile tvrdeći kako su uložili novac u Lukinu investicijsku firmu, a potom taj novac nikad više nisu vidjeli. Iznosi bez kojih su žrtve u Hrvatskoj ostale variraju od nekoliko desetaka do više od stotinu hiljada eura.

Supružnici su u istražnom zatvoru od početka septembra prošle godine kako ne bi ponovili krivično djelo ili pokušali pobjeći krivičnom progonu budući da, uz hrvatsko, imaju australsko državljanstvo te adrese u Dubaiju, Londonu i Australiji. 

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

"Općinsko krivično državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. novembra 2023., podiglo optužnicu protiv državljanina i državljanke Republike Hrvatske i Australije (1992. i 1987.) zbog počinjenih pet krivičnih djela prijevare iz članka 236. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona. Okrivljenike se tereti da su od oktobra 2018. do septembra 2023. godine, zajedno i dogovorno, u nakani protupravnog stjecanja znatne imovinske koristi, prema petero različitih oštećenika neistinito predočavali da će prvookrivljenik (1992.) pružiti usluge investiranja na tržištu kapitala za račun oštećenika, iako su okrivljenici bili svjesni da prvookrivljenik nema registriranu djelatnost posredovanja i pružanja investicijskih usluga niti je takve usluge stvarno mislio pružiti. Nakon što su im oštećenici povjerovali i s prvookrivljenikom (1992.) sklopili ugovore o pružanju konzultantskih usluga, oštećenici su mu uplatili novac odnosno ukupni iznos od oko 350.000,00 eura. Okrivljenici su, tereti ih se, neistinito uvjeravali oštećenike da je novac investiran, predočavali neistinite izvještaje da ostvaruju dobit te navodili različita opravdanja zbog kojih ne mogu vratiti novčana sredstva, iako novac nisu uložili na tržište kapitala, već su ga zadržali u zajedničku korist. Općinskom krivičnom sudu u Zagrebu predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv oboje okrivljenika zbog opasnosti od bijega (članak 123. stavak 1. točka 1. ZKP-a) i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela (članak 123. stavka 1. točka 3. ZKP-a) koji je određen po predloženim osnovama", objavio je DORH.

Adrianu sam upoznala kad je došla u Hrvatsku. Čistila se od alkohola i htjela je početi iznova. Sve je bilo dobro dok nije upoznala Luku. Tad se promijenila i počela raditi gluposti, kazala je za portal 24sata Branka Ć., povratnica iz Australije, koja u Hrvatskoj vodi firmu za planiranje vjenčanja. Šokirala se nakon što je čula da je djevojka koju je poznavala i željela joj pomoći sa suprugom uhapšena u Zagrebu krajem augusta. 

Cijela zemlja im skupljala novac za pomoć, a oni od donacija kupili automobil?

Cijela zemlja im skupljala novac za pomoć, a oni od donacija kupili automobil?

"Jedno je vrijeme i radila za mene, honorarno, i to joj je dobro išlo. Bila je čista od alkohola i sve se činilo dobro, a onda je na internetu upoznala Luku. On se, koliko čujem, prijevarama počeo baviti još u mladosti. Jako je puno prevarenih i iznosi za koje su ih oštetili vrlo su veliki. Spominje se iznos od čak 4,5 milijuna funti, za koje su oštetili ljude u Australiji i Velikoj Britaniji! Obje države članice su Commonwealtha i žele im suditi", otkriva Branka.

Kaže da su Adriana i Luka počeli živjeli na "visokoj nozi" nakon što su otišli u London.

"Krenuli su hodati u Ritz, počeli su nositi Gucci, Versace, torbice Hermes... Cura koja nije imala za režije odjednom je postala 'high life'. Tamo se učlanila u razne ekskluzivne ženske klubove, u kojima bi upoznala druge žene iz tog društva. Krenuli bi razgovori o supruzima, ko šta radi... Ona bi rekla da se njezin suprug bavi ulaganjima, da je uspješan, međusobno bi se upoznali i tako bi, malo-pomalo, sve krenulo", kaže Branka.

Poznata influenserica u velikom skandalu: Učestvovala u prevari s humanitarnom akcijom

Poznata influenserica u velikom skandalu: Učestvovala u prevari s humanitarnom akcijom

Nekima bi nešto i isplatio, "dividende" od ulaganja, no problemi bi počeli kad bi ulagači željeli povući cijeli iznos.

Branka nije željela investirati jer joj se Luka činio suviše mlad i'zelen'.

"Vrlo se dugo nisam čula s Adrianom. Nakon što se spetljala s Lukom, blokirala me na društvenim mrežama. Prestala se javljati svim prijateljima iz Hrvatske", govori za kraj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije