Poznata influenserica u velikom skandalu: Učestvovala u prevari s humanitarnom akcijom

0
Radiosarajevo.ba
Poznata influenserica u velikom skandalu: Učestvovala u prevari s humanitarnom akcijom
Foto: Instagram / Chiara Ferragni

Jedna od najpoznatijih modnih influencerica Chiara Ferragni, koju na Instagramu prati više od 29.5 miliona ljudi, našla se usred skandala. Mora platiti kaznu od milion eura (1.95 miliona KM) zbog "nekorektne komercijalne prakse".

Naime, Chiara je u saradnji s firmom za proizvodnju slatkiša Balocco napravila božićni kolač koji je imao logotip njenog prezimena. Cijena kolača bila je trostruko veća od uobičajene, čak 9 eura (18 KM), a na ambalaži je pisalo da će novac od prodaje biti doniran pedijatrijskoj bolnici u Torinu.

Torta je puštena u prodaju u novembru 2022., navodno za prikupljanje sredstava za liječenje djece s rakom kostiju u bolnici u Torinu, no strani mediji pišu kako je firma koja je proizvela kolače prije same prodaje donirala 50.000 eura (100.000 KM), dok je Chiara uz pomoć humanitarne akcije zaradila milijun eura. 

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

"Firme koje upravljaju aktivnostima Chare Ferragni, TBS Crew i Fenice, zaradile su više od milion eura u tom poslu a da nisu ništa isplatile bolnici. Fenice je kažnjen s 400.000 eura (800.000 KM), a TBS Crew sa 675.000 eura (1.35 miliona KM). Balocco, sa sjedištem u blizini Torina u sjeverozapadnoj Italiji, kažnjen je s 420.000 eura (840.000 KM)", objavio je talijanski nadzornik za zaštitu tržišnog natjecanja.

Vlasti su optužile tri firme "da su primijenile nepoštenu komercijalnu praksu oglašavanjem Pandoro Pink Christmasa, koji je dizajnirala Chiara Ferragni, sugerirajući potrošačima da će kupnjom pridonijeti donaciji". 

Influencerica se oglasila na Instagramu nakon skandala. Ispričala se i poručila da će novac uplatiti ranije spomenutoj bolnici.

"Donirat ću milion eura bolnici za potporu skrbi za djecu. Ali to nije sve: radim to javno jer sam shvatila da sam pogriješila u komunikaciji. To je pogreška koju neću ponoviti u budućnosti.

Potpuno ću odvojiti svaku dobrotvornu aktivnost, kojima se oduvijek bavim i čime ću se nastaviti baviti, od komercijalnih aktivnosti. Jer čak i ako je krajnji cilj dobar, ako nije bilo dovoljne kontrole nad komunikacijom, to može generirati nesporazume", rekla je Chiara, piše Slobodna Dalmacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije