Bivši košarkaš iz Sarajeva u utrci za gradonačelnika Zagreba

3
Radiosarajevo.ba
Bivši košarkaš iz Sarajeva u utrci za gradonačelnika Zagreba
Twitter / Davor Filipović

Davor Filipović, kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Zagreba na predstojećim lokalnim izborima, do nedavno je bio nepoznat široj javnosti. HDZ ga je predstavio kao vrhunskog finansijskog stručnjaka, a poznato je i da je poslanik u Gradskoj skupštini.

Kako je postajalo jasno da baš on ima najveće šanse da uđe u drugi krug sa apsolutnim favoritom, liderom zeleno-lijeve stranke "Možemo" Tomislavom Tomaševićem, njegova medijska pojavljivanja bila su sve češća, piše Blic.

Davor Filipović (36) je vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, poslanik u Gradskoj skupštini i sekretar zagrebačkog HDZ-a.

Porodica Filipović je otišla iz Sarajeva tokom rata.

Živio je u Promajni kraj Makarske, a potom u Splitu gdje je igrao košarku za KK Split i prošao sve selekcije od pretkadeta do juniora.

Nakon završene srednje Ekonomsko-birotehničke škole dobio je sportsku stipendiju na Ferlih Dixinson univerzitetu u New Jerseyu. Sa 26 godina je doktorirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Trenutno sa suprugom i sinom živi u Donjim Sveticama. Njegovi roditelji su ekonomisti i vode porodičnu firmu.

Filipović je u izbornu kampanju krenuo sa etiketom "rezervnog kandidata", nakon što je premijera Andreja Plenkovića odbio njegov favorit, šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

Davor Filipović - undefined

Twitter: Davor Filipović

"Ambiciozan je, ali isto tako vrlo realan. Dakle, njegova ambicioznost nije pretjerana ili utemeljena na lošim pretpostavkama. U političkim raspravama zna da bude vrlo oštar. U Gradskoj skupštini, od svih poslanika HDZ-a, on je ulazio u najjači fajt sa bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Iskreno, HDZ sa Filipovićem možda prvi put u posljenjih 20 godina, uključujući i moju kandidaturu, ide u gradonačelničku trku sa kandidatom koji detaljno zna kako funkcioniše Grad - rekao je za "Jutarnji list" Drago Prgomet u februaru, bivši predsednik Gradske skupštine i posljednji gradonačelnički kandidat HDZ-a.

Predsednik Kluba poslanika HDZ-a u Gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš smatra da je njegov kolega Filipović "jako borben čovjek".

"On je tip koji ne odustaje lako. Kao i ja, strašno voli sport. Ja rukomet, on košarku. Dobar je materijal za kandidata za gradonačelnika. Obrazovan je, ima već prilično i radno i životno i političko iskustvo. On je po prirodi borac, sportista, i to će mu sasvim sigurno puno pomoći u izbornoj kampanji",  ističe Ilijaš.

"Ja se četiri godine u Gradskoj skupštini pripremam za ovu političku utakmicu ispred nas", rekao je Filipović.

Za ime Davora Filipovića je javnost van Hrvatske čula krajem februara nakon njegovog gostovanja na hrvatskoj N1 televiziji gdje je prokomentarisao i odlazak novosadskog kantautora Đorđa Balaševića.

On je istakao kako Balaševića nikad nije slušao i da je jedina njegova pjesma koju zna “Nikad kao Bane”. Na pitanje kako komentariše natpis "bećarac" u Ilici, koji je inače napisan na ćirilici tokom odavanja časti novosadskom kantautoru nakon smrti, on je rekao:

"Nisam vidio transparent. Međutim, u Hrvatskoj treba koristiti službeno pismo. Lično ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni da pročitam",  odgovorio je Filipović.

Filipović se početkom maja oglasio na Facebooku i demantovao tvrdnje Domovinske stranke da mu je otac Srbin i da je kasno kršten.

"Od početka sam izložen podmetanjima, prljavoj kampanji, lažnim naslovnim stranicama medija i anketama, ali najgore sam ipak, doživio od trgovačkog pokreta Miroslava Škore (predsjednika Domovinske stranke)",  žali se Filipović.

Davor Filipović - undefined

Twitter: Davor Filipović

On tvrdi da je "puštena podvala da je kršten tek sa 14 godina i da mu je otac Srbin". Zato je Filipović odmah medijima dostavio sve dokaze o svom i očevom krštenju.

"Koliko moraš biti jadan, očajan, uspaničen, da se služiš takvim gadarijama, da u kampanji vrijeđaš tuđu porodicu i besramno lažeš o njoj",  navodi Filipović.

Osim demantija da je Srbin i da ima bilo kakve veze sa Srbima, Filipović obećava da će spriječiti ljevičare da ukinu Trg Franje Tuđmana i vrate trg maršala Tita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije