Bivši hrvatski ministar otkrio kako je gađao zoljom Mladića: Žao mi je te šanse

1
Radiosarajevo.ba
Bivši hrvatski ministar otkrio kako je gađao zoljom Mladića: Žao mi je te šanse
Foto: PrtScr / Bivsi hrvatski ministar otkrio kako je pucao zoljom na Mladica

Bivši hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović jučer je za RTL komentirao donošenje presude Ratku Mladiću te ispričao kako su se 1991. godine susreli na frontu.

Podsjetimo, Mladić je jučer pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Kotromanović o susretu s njim priča kako je tada imao 20-ak godina i zoljom je pucao na tenk, ne znajući da je u njemu Mladić.

“Nismo znali da on ide na pregovore dolje u Hrvace s tada vodećim ljudima grada Sinja, mi smo bili u klasičnoj akciji, diverziji. Meni je žao što smo propustili tu šansu, ali to je tako”, kazao je Kotromanović.

Misli da presuda neće ništa posebno promijeniti

Govoreći o presudi, kaže da je ravnodušan te smatra kako se tu ništa posebno neće promijeniti. Govori kako će Mladić živjeti jednim komotnim životom, vjerovatno negdje u Švedskoj.

Jest će kokice petkom, tiramisu srijedom i pisat će memoare. I bit će vjerovatno i dalje nacionalni heroj u takozvanoj Republici Srpskoj i u Srbiji. Smatrat će ga velikim herojem i strategom, za mene nije ni jedno ni drugo”, kaže.

Dodaje kako bi ga otprilike tako procijenio. “Kao osobu koja je vjerovatno bila iskompleksirana, koja je imala moć, koja je vladala životom ljudi na terenu, i tako se ponašao, kao gospodar života i smrti”, kaže Kotromanović za RTL.

‘Teško je opisati tu bahatost’

RTL je osim s Kotromanovićem razgovarao i s ratnim snimateljem Petrom Malbašom koji je rođen u Sinju i koji se sjeća prvog susreta s Mladićem, iz rujna 1991. godine. Njegove riječi o miniranju Masleničkog mosta ostale su zabilježene na Malbašinim snimkama.

Vi znate da je miniran Maslenički most. I to vi znate da sam ja lično uradio s mojim ljudima i provjerite. Što ja uradim znate da je efikasno i kvalitetno, i u to ne treba sumnjati. Da su potezi vrhunski izvedeni, energično i odlično, i da ja zato diktiram situaciju u Dalmaciji”. Malbaša im je rekao kako je to bila prva razmjena zarobljenika u Hrvatskoj.

“Teško je opisati tu bahatost ratnog zločinca Ratka Mladića. Bio je svjestan da iza sebe ima potporu JNA i lokalnih četnika dok je okupirao područja od zadarskog zaleđa do vrha Dinare. Ali kako objasniti mladoj generaciji koja dolazi u Hrvatskoj zbog čega Ratko Mladić nije odgovarao za sve zločine koje je napravio diljem Hrvatske”, govori Malbaša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije