! / Šta je general Divjak rekao zločincu Mladiću kada je najavio ulazak u Sarajevo

09. 06. 2021. u 12:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2049

I kad god krenem pored Sarajeva, ubijem nekog usput, pohvalio se jednom prilikom simpatizerki iz Kanade osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić koji će kraj svog života dočekati u zatvorskoj ćeliji.

Ova monstruozna poruka pročitana je svojevremeno i u sudnici Haaškog tribunala.

Boro Kontić, direktor Media centra Sarajevo, legendarni bosanskohercegovački uredni, novinar i publicista, podsjetio je da je Sarajevo bilo bolesna opsesija zločinca Ratka Mladica.

On se prisjetio da je to u jednom razgovoru spomenuo i pokojni general Jovan Divjak.

"Ovi pregovori su trajali negde od februara do avgusta 1993. A kada je Mladić potpisivao sporazum za Srebrenicu, početkom maja 1993. godine, rekao je da će on u skoroj budućnosti ući u Sarajevo... Sećam se da sam mu kazao – ne možeš ući u Sarajevo, jer ne znaš da hodaš, ti si, ipak, naučio na planinu", kazao je general Divjak.

Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je jučer izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, prenijela je Fena.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.
Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Tokom glavnog pretresa protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, koji je počeo 16. maja 2012. i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala, a ICTY je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica u sklopu drugih predmeta, procesuiranih u tom sudu.

Nakon višegodišnjeg bijega i skrivanja, Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i izručen ICTY-ju, te 31. maja prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

Sve o presudi Mladiću pročitajte OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (12)