Bivši NATO čelnik: Vučić bira između dvije stolice, treba da se odluči za EU

7
Radiosarajevo.ba
Bivši NATO čelnik: Vučić bira između dvije stolice, treba da se odluči za EU
Foto: EPA-EFE / Jamie Shea

Jamie Shea bio je međunarodni javni službenik i član Međunarodnog osoblja NATO-a 38 godina, tokom kojih je zauzimao niz visokih pozicija u širokom rasponu područja, uključujući vanjske odnose, novine i medije, kao i politiku planiranja.

Bio je zamjenik pomoćnika glavnog sekretara za nove sigurnosne izazove i direktor za planiranje politike u privatnom uredu bivšeg glavnog sekretara Rasmussena tokom pripreme NATO-ovog strateškog koncepta iz 2010.

Kao bivši glasnogovornik NATO-a, Shea je bio zaštitno lice Alijanse tokom sukoba u Bosni i na Kosovu. Trenutno je član Grupe strateških savjetnika Zapovjedništva NATO snaga za specijalne operacije u SHAPE-u u Belgiji.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

68-godišnji Shea je gostujući profesor strategije i sigurnosti na Sveučilištu Exeter te analitičar briselskog think-tanka Friends of Europe, prenosi Index.

Prijetnje Zorana Milanovića i situacije u BiH

Razgovarali smo o ratu u Ukrajini, Vladimiru Putinu, ideji predsjednika Milanovića da prijeti blokadom ulaska Finske i Švedske u NATO itd. Shea je angažiran sugovornik, koji pokazuje da je i dalje izvrsno upućen u odnose u našoj regiji.

"Vidio sam što je rekao predsjednik Milanović. Vratimo se korak u nazad. Finska i Švedska nisu još službeno zatražile prijem u NATO. Sve je to još hipotetski.

Jamie Shea - undefined

Foto: EPA-EFE: Jamie Shea

Hrvatski predsjednik sve to želi povezati s izbornom reformom u BiH. Svima je jasno da nije primjereno povezivati bilateralne teme s odlukama na multilateralnom nivou. Ipak mislim da su Finska i Švedska tako velika tema te da bi bile velike dobitak za NATO, što će na kraju hrvatske vlasti dovesti na pravi put. Postoji i vlada Hrvatske, postoji i parlament, koji mora ratificirati sporazum o pristupanju Finske i Švedske. Uvjeren sam da će NATO imati jedinstveni stav po tom pitanju.

Što se tiče situacije u BiH, to je tema za Visokog predstavnika ili Europsku uniju ili UN, ali ne NATO. Tu temu treba pokrenuti na za to odgovarajućem mjestu", kazao je Shea.

"Na Vučiću je odluka"

Na pitanje hoćže li Srbija morati izabrati stranu, Shea je rekao:

"Srbija je nedavno održala izbore na kojima je predsjednik Vučić odnio uvjerljivu pobjedu. Srbija ima velike ekonomske veze s Europskom unijom, dok je s Rusijom povezuje duga povijest koja se temelji i na ideji panslavizma. Putinova invazija na Ukrajinu je promijenila stvari. Vučić bi trebao shvatiti da će se Zapad i Rusija sve više udaljavati zbog rata u Ukrajini i da više neće biti moguće sjediti na dvije stolice.

Morat će izabrati. Navodno je Vučić rekao da će to učiniti u sljedećih šest sedmica. Na njemu je odluka. Smatram da se Srbija treba odlučiti za EU, koja joj nudi bolju ekonomsku budućnost i demokratski razvoj."

Ostatak intervjua pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije