Biračka mjesta zatvorena, svi čekaju preliminarne rezultate

Radiosarajevo.ba
Biračka mjesta zatvorena, svi čekaju preliminarne rezultate
U 20 sati zatvorena je većina biračkih mjesta u Srbiji, gdje su građani danas imali priliku da svojom voljom izaberu novog predsjednika Srbije.

U ovim trenucima teku završni procesi u vezi sa zatvaranjem biračkih mjesta, na kojima je danas priliku da glasa imalo 6.724.949 građana Srbije, a prema podacima do 19 sati na izbore je izašlo 49.7 posto građana.

Zatvaranjem biračkih mjesta prekinuta je i predizborna šutnja u Srbiji, a svi kandidati i građani sa nestrpljenjem očekuju prve preliminarne rezultate koji bi trebali otkriti ime novog predsjednika. Ipak, prve analize govore da će prvi preliminarni rezultati stići u 22 sata, kada će biti poznato više detalja izbornog dana.

Podsjećamo, na predsjedničkim izborima učestvovalo je jedanaest kandidata, a kao najveći favorit isticao se Aleksandar Vučić, dosadašnji premijer Srbije. Pored njega, kao popularan kandidat istakao se Ljubiša Preletačević Beli, a za predsjednika se kandidirao i Vojislav Šešelj.

Ovo je potencijalno tek prvi krug predsjedničkih izbora, jer ukoliko jedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu glasova u Srbiji će biti organiziran i drugi krug izbora. Tada će dva kandidata sa najviše glasova biti predmet pažnje građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije