Bio je klinički mrtav 75 dana prije objave smrti: Tajne iz Titove bolničke sobe

6
Radiosarajevo.ba
Bio je klinički mrtav 75 dana prije objave smrti: Tajne iz Titove bolničke sobe
Foto: Monografija: Bilo je časno živjeti s Titom / Posjete u bolnici

Jože Drinovec, nakon dva desetljeća, otkrio je mnoga pitanja vezana za smrt Josipa Broza Tite.

Drinovec je jedan od 22 doktora koji su brinuli o Titu posljednjih 122 dana njegovog života, a sada je otkrio mnoge tajne o posljednjim danima njegovog života.

Kada se, početkom 1980. godine, zdravstveno stanje Josipa Broza Tita pogoršalo, doktori su odlučili da je nužno bolničko liječenje. Iako je za njega uvijek bio spreman apartman na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji, Tita su 3. januara, smjestili u ljubljanski Klinički centar.

Dužničko ropstvo Dodik predstavlja kao uspjeh: Kako će se Vlada RS zadužiti za 951,7 miliona KM?

Dužničko ropstvo Dodik predstavlja kao uspjeh: Kako će se Vlada RS zadužiti za 951,7 miliona KM?

Gotovo od dana kada je svoj predsjednički ured zamijenio bolničkom sobom, mediji su, svakodnevno, tokom četveromjesečnog liječenja, objavljivali vijesti o Brozovu zdravstvenom stanju.

Međutim, saopćenja koja su stizala za medije su bila toliko konfuzna da nije bilo moguće otkriti šta se zapravo događa unutar četiri zida Titove sobe. Dok su mnogi nagađali i govorili kako će se Tito oporaviti mnogi su tvrdili da je on zapravo davno preminuo.

"Godinama se spekulisalo da je Tito preminuo prije 4. maja 1980. godine, ali to nije tačno. Datum smrti je tačan, iako je on klinički bio mrtav 75 dana", kazao je Jože Drinovec.

Titova vila u New Yorku prodata za 50 miliona dolara. BiH dobila lijepu cifru

Titova vila u New Yorku prodata za 50 miliona dolara. BiH dobila lijepu cifru

"Titova stalna ovisnost o aparatu za disanje i svakodnevna dijaliza, odnosno stalno priključenje na umjetne bubrege, sami po sebi govore o tome da je to bilo vrlo zahtjevno stanje. Broz je bio klinički mrtav i s pomoću aparata umjetno mu je održavan život punih 75 dana", objasnio je dr. Drinovec.

Doktor Drinovec je također kazao kako spekulacije o tome da je Tito preminuo mnogo prije dana objave njegove smrti, te da je do objave smrti bio u hladnjaku nisu tačne.

Svjetske novine
Foto: Monografija: Bilo je časno živjeti s Titom: Svjetske novine

"Na sve takve i slične upite moj je odgovor uvijek bio da politička medicina ne postoji, ali da je moguća politička zlouporaba medicine. Ako je u cijelom postupku bilo igdje išta političkog, onda je to bilo upravo u saopćenjima za javnost koja su tada pisali stariji kolege, stalni Titovi doktori. No, u pripremanju tih saopćenja nisu sudjelovali političari" dodao je.

Ostatak teksta možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije