Titova vila u New Yorku prodata za 50 miliona dolara. BiH dobila lijepu cifru

3
Radiosarajevo.ba
Titova vila u New Yorku prodata za 50 miliona dolara. BiH dobila lijepu cifru
Foto: Scott Wintrow/Douglas Elliman Realty / Titina vila u New Yorku

Zadivljujuća vila u New Yorku, poznatija kao dvorac Josipa Broza Tita, koja je do sada bila u vlasništvu pet država sljednica SFR Jugoslavije, prodana je za 50 miliona dolara (oko 100 miliona KM).

Bosni i Hercegovini je od tog novca pripalo 15 posto, odnosno 7,5 miliona dolara (oko 15,1 miliona KM).

Douglas Elliman Real Estate objavio da je njihov agent Tristan Harper prodao ovu historijsku vilu od 20.000 kvadrata koja se nalazi na adresi 854 Fifth Avenue na Manhattanu.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Kupac, biznismen iz Londona, platio je sve troškove zatvaranja transakcije u gotovini.

Mramorna vila široka 30,5 stopa koju su 1903. godine dizajnirali arhitekti Warren & Wetmor, 1969. proglašena je individualnim obilježjem New Yorka, zbog 'impresivne čistoće stila koji je izveden s takvom finoćom i autoritetom'.

Rezidencija u stilu Beaux-Arts-a ima 32 velike sobe i 12 kupaonica raspoređenih na devet nivoa direktno nasuprot Central parka. Spektakularni pogledi iz 10 soba okrenutih prema parku uključuju neke od najpoznatijih zgrada. U vrijeme Hladnog rata na vrhu zgrade je navodno bila soba koju niko nije mogao prisluškivati, a tu su bili neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Prodaje se Titova vila. Evo koliko će kupac za nju morati izdvojiti

Prodaje se Titova vila. Evo koliko će kupac za nju morati izdvojiti

Većina orginalnih detalja kuće ostala je netaknuta do danas, uključujući dvije zadivljujuće francuske tapiserije iz 18. stoljeća koje se nalaze iznad velikog stepeništa, 17 kamina, ručno izrezbarenih balustrada napravljenih od pojedinačnih komada rijetkog talijanskog mramorima, boiserie sa zlatnim listovima, ručno oslikane stropovi koji podsjećaju na staru Europu, obloge iz antičkog francuskog zamka koji je naknadno ugrađen u ovaj prostor i dva lifta.

Tu je i kitnjasti krovni prozor iznad glavne dvorane na dva kata sa stropovima visokim 34 stope.

Kuća je nekada bila u vlasništvu obitelji Vanderbilt, a 1946. Josip Broz Tito kupio je kuću za Stalnu misiju svoje zemlje pri Ujedinjenim narodima. Tu su 1961. Tito i predsjednici Egipta, Gane, Indije i Indonezije izradili plan za stvaranje Pokreta nesvrstanih.

Nakon što se Jugoslavija raspala, imovinu su naslijedile vlade pet država sljednica - Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija i Sjeverna Makedonija. Nakon sporazuma potpisanog početkom 21. stoljeća nekretnina je prvi put izašla na tržište 2017.

U decembru 2018. godine požar je skoro uništio rezidenciju, a imovina je povučena s tržišta.

Ponuda sadašnjeg kupca u punoj cijeni predstavljena je na neviđeno 2021. godine. Ugovor je potpisan devet mjeseci kasnije, a zatvaranje posla dovršeno je 27. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije