Biljana Plavšić smještena u bolnicu zbog COVID-a

11
Radiosarajevo.ba
Biljana Plavšić smještena u bolnicu zbog COVID-a
Foto: EPA-EFE / Biljana Plavšić

Nekadašnja predsjednica RS-a i osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić (91) smještena je u bolnicu Dragiša Mišović u Beogradu na liječenje zbog zaraze koronavirusom.

Već tri dana je u bolnici.

"Dobila je sve simptome, porodica je odvezla kolima i poslije ispitivanja odlučeno je da se hospitalizuje", naveo je član porodice Plavšić u izjavi za medije.

Iz porodice navode da Biljana Plavšić nije na respiratoru, da je rano primljena s početnom upalom pluća, a da su se neki zdravstveni parametri u međuvremenu popravili.

Prethodno je objavljeno kako je Plavšić u bolnicu primljena u teškom opštem stanju s obostranom upalom pluća izazvanim koronavirusom. "Stanje joj je već stabilizovalo, sada je na protoku 6-7 litara kisonika u minutu", rekao je izvor iz bolnice za Kurir.

Plavšićeva je smještena u B bloku "Mišovića" i u dvokrevetnoj je sobi.

Podsjetimo, Plavšić je bila optužena za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima, a Haškom sudu se dobrovoljno predala 10. januara 2001. godine.

Godinu dana kasnije priznala je krivicu za progon Muslimana i Hrvata u 37 općina u Bosni i Hercegovina, a zauzvrat joj je Tužilaštvo smanjilo optužnicu.

Osuđena je na 11 godina zatvora, a odslužila je nešto više od osam godina zatvora, što je oko dvije trećine kazne koja joj je bila izrečena te je 27. oktobra 2009. puštena na slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije