Ana Brnabić o novim, oštrim mjerama u Srbiji

0
Radiosarajevo.ba
Ana Brnabić o novim, oštrim mjerama u Srbiji
Foto: Anadolija / Ana Brnabić

Srbija uvodi nove stroge epidemiološke mjere. Kako tamošnji mediji izvještavaju, Krizni štab širenje zaraze koronavirusom namjerava obuzdati uvođenjem novog lockdowna.

Konkretno, u Srbiji u idućem razdoblju osim trgovina s prehrambenim namirnicama, apotekama i benzinskim pumpama gotovo ništa neće raditi. Nove mjere na snagu stupaju sutra, a još nije objavljeno do kada će trajati.

Od nedjelje popodne do ponedjeljka na COVID-19 testirano je 15.265 uzoraka i svaki treći je bio pozitivan - ukupno 4634, a od posljedica infekcije umrlo je 28 oboljelih.

Na bolničkom liječenju je 4516 pacijenata, od kojih 219 na na respiratorima.

"Sve se zatvara u srijedu, četvrtak, petak, subotu i nedjelju. Nema policijskog časa", izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je nakon sjednice Kriznog štaba saopštila da će se najnoviji presjek stanja uraditi za vikend.

"Ovo je kompromisno rješenje, vidite da smo dugo i žustro raspravljali. Tri stvari smo pokušali da spojimo: zdravstveni sistem, ekonomiju i mentalno zdravlje ljudi", kazala je premijerka Srbije i ponovila da je medicinski dio tražio i mjere na 14 dana.

Istakla je i da je o svemu razgovarala s predsjednikom Srbije, kao i o mladim ljudima koji trpe veliki pritisak, kao i o ekonomiji, ali i sa ministrom finansija zbog velikog dijela privrede koji trpi zbog mjera.

"Očekujemo da u narednim nedeljema masovna vakcinacija počne da daje rezultate. Nećemo, naravno moći odmah da proglasimo pobjedu. Ali, trudimo se svaki dan da nađemo najbolji odgovor na krizu u kojoj se nalazimo", kazala je ona i dodala da je jedini put iz ovoga "vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija".

Premijerka Srbije je potom rekla i da je zamolila predsjednika Srbije da pozove kineskog kolegu i zamoli da  ranije od dogovorenog stigne velika količina "Sinofarm" vakcina.

"Imamo i stići će još vakcina, Sputnika, Pfizera. Imamo i AstraZeneku, koja je odlična vakcina ali je na žalost protiv nje pokrenuta kampanja. Mi smo sigurni u tu vakcinu, i svaka vakcina je bolja od ne vakcinisanja", rekla je ona.

Na pitanje novinara zašto se toliko čekalo s donošenjem rigoroznim mjerama, premijerka Srbije je rekla da je situacija vrlo komplikovana jer je borba protiv koronavirusa nezamislivo skupa, jer koštaju testovi, lijekovi, sve terapije koje se daju. Ako se ne puni budžet novca za to neće biti.

S druge strane, poseban problem je prenapregnut zdravstveni sistem, koji je u izuzetno teškkoj situaciji već godinu dana, a treća, takođe važnja stvar je mentalno zdravlje građana, sigurno pogođeno svim mjerama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije