Biljana Borzan: Konzervativne udruge u EU šire zastrašujuću retoriku

Anadolija
Biljana Borzan: Konzervativne udruge u EU šire zastrašujuću retoriku

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Biljana Borzan, nominirana za ovu važnu funkciju ispred Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), dobitnica je nagrade MEP Award, tzv. EU Oscara za 2017. godinu, čime je proglašena europarlamentarkom godine u kategoriji za ženska prava i ravnopravnost spolova.

Stručni žiri dao je prednost Borzan ispred druge dvije nominirane protukandidatkinje, Španjolku Iratxe Garcia Perez, te Terry Reintke iz Njemačke, javlja Anadolu Agency (AA).

Na pitanje što joj znači nagrada MEP Award, hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan je kazala:

“Jako sam ponosna i sretna, pogotovo jer sam pobijedila u takvoj snažnoj konkurenciji. S Iratxe sam bila prošle godine na misiji u Hrvatskoj, a s Terry puno radim po pitanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava. Kad su objavili tko je nominiran sa mnom, mislila sam da nemam šanse. Nisu mi otkrili točno koje sve udruge su me nominirale, samo da ih je bilo 29 te da su iz Hrvatske, regije i s razine EU. Budući da radim s puno njih znam da su me nominirale B.a.B.e., Ženska Mreža Hrvatske, Ženska soba, Udruga Izvor, Udruga let, Osijek LDA, iz Bosne i Hercegovine udruge Sarajevski otvoreni centar, Žene ženama te Udruženje poslovnih žena iz BIH te iz Crne gore. To su one za koje znam, ali svima koji su me podržali od srca zahvaljujem. Ovo je jak poticaj za daljnji rad“.

U EU postoje jako velike oscilacije u razini ostvarenosti ženskih prava, ocjenjuje Borzan koja je s Odborom za ravnopravnost spolova bila u Švedskoj gdje se oduševila rješenjima koja su uveli i rezultatima koje postižu.

“Oni uistinu trebaju biti inspiracija za druge europske vlade. Posebno sam oduševljena kako su regulirali tržište rada, prostituciju i mjerama koje su uveli u borbi protiv nasilja. Isto tako, jako puno rade na integraciji migranata. S druge strane, bila sam i na okruglom stolu o nasilju nad ženama u Bugarskoj i čula uistinu zastrašujuće podatke poput činjenice da su čak tri od četiri žene žrtve nasilja u toj državi. Ironično, u zadnje vrijeme i tamo se Istanbulska konvencija prezentira kao 'najveće zlo'”, kaže Borzan za AA.

Borzan upozorava kako je već 18 država EU ratificiralo ovu konvenciju te kako je u tim zemljama stopa nasilja nad ženama niža nego u državama koje ju nisu ratificirale.

Na pitanje utječe li konzervativna struja u Hrvatskoj na slabljenje veza sa EU i je li slično u drugim EU državama, Borzan odgovara potvrdno te uočava kako se slično događa u Poljskoj koja je već bila pod prijetnjom aktivacije članka 7. Ugovora o osnivanju EU zbog kršenja temeljnih europskih vrijednosti.

Zastupnica u EP-u Borzan poručuje kako je Hrvatska sekularna država u kojoj se Crkva treba baviti pastoralnim radom.

“Nažalost, referendum o braku u Hrvatskoj je pokazao da se neke civilizacijske dosege, koje smo mislili da smo usvojili, lako može poništiti. Retorika koja prevladava u nekim EU državama je uistinu zastrašujuća. Konzervativne udruge vješto manipuliraju činjenicama i vrlo aktivno rade po terenu, a nažalost, u nekim medijima dobivaju veliki prostor”, smatra Borzan.

Nagradu MEP Award za 2015. godinu dobio je i HDZ-ov Davor Ivo Stier, zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru koje se usprotivio ratifikaciji Istanbulske konvencije zbog, kako ocjenjuje, rodne ideologije koja je u ovom dokumentu prisutna.

Zastupnica Biljana Borzan početkom svog mandata u EP-u skupila je oko 400 potpisa europarlamentaraca za pisanu deklaraciju o proglašenju 2017. godine godinom borbe protiv nasilja nad ženama. Europska komisija je po deklaraciji odredila 2017. godinom projekata za borbu protiv nasilja nad ženama sa budžetom od 4 milijuna eura.

U fokusu njezina rada nalazi se borba protiv seksualnog uznemiravanja žena na radnom mjestu, ali i borba za njihov bolji položaj u poduzetničkom svijetu, jer žene čine tek trećinu od ukupnog broja poduzetnika u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije