Beba postala medicinsko čudo u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Beba postala medicinsko čudo u Hrvatskoj
FOTO: Arhiv / Novorođenče (Ilustracija)

U KBC-u Sestre milosrdnice lani se tri mjeseca prerano rodila djevojčica dužine ljerovog dlana i teška samo 450 grama, s gotovo nikakvim šansama da preživi.

Njena borba za goli život, od trenutka kada je ugledala svijet, trajala je duže od četiri mjeseca, a danas konačno, kao zdrava i “debela” beba, odlazi kući nakon što joj je dječja bolnica u Klaićevoj mjesecima bila prvi dom, piše Jutarnji.

Da, riječ je o hrvatskom medicinskom čudu koje će sigurno imati mjesto i u svjetskim razmjerima jer su ljekari iz čak tri zagrebačke bolnice - Klinike za dječje bolesti Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb - poslije višemjesečne borbe uspjeli dobiti bitku za život danas petomjesečne djevojčice.

- Više od tri mjeseca trajalo je intenzivno liječenje jer se od 450 grama trebalo doći do sadašnja tri kilograma, a istodobno rješavati brojne zdravstvene probleme. Beba je imala nisku porođajnu težinu čak i za dob u kojoj je rođena. Uz taj problem, imala je i druge komplikacije. Bila je u inkubatoru duže od dva mjeseca, na respiratoru... Hranili smo je parenteralno jer zbog problema s crijevima hrana nije išla probavnim putem, a to je značilo da zbog lošije apsorpcije hranjivih tvari ne može brzo napredovati - objašnjava prim. dr. Ivančica Škarić, voditeljica jedinice intenzivnog liječenja u Klinici za dječje bolesti. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije