BBC otkriva: Hrvatski policajci tuku i pljačkaju migrante, a potom ih vraćaju u BiH

Radiosarajevo.ba
BBC otkriva: Hrvatski policajci tuku i pljačkaju migrante, a potom ih vraćaju u BiH
PrtScr / Migranti koje je pretukla hrvatska policija

Britanski medij BBC objavio je priču o migrantima koji preko Hrvatske pokušavaju da dođu u Evropu, ali koje hrvatski graničari protjeruju nazad u Bosnu i Hercegovinu.

Novinari BBC-a proveli su nekoliko dana s migrantima i obišli granične prelaze. Istakli su da migrante ilegalno hapse i ilegalno protjeruju u BiH. Takođe, vrijeđaju ih i napadaju, te im oduzimaju stvari.

Na snimku migranti pokazuju svoje povrede na tijelu za koje tvrde da su im nanijeli hrvatski policajci. Neki od mladića su brutalno pretučeni i imaju povrede glave ili čak slomljene ruke.

Sedamnaestogodišnji Mustafa iz Egipta takođe je bio pretučen.

"Udarali su me i udarali. Govorio sam im: 'Zbog čega mi to radite, ja sam maloljetan. Ne udarajte me', a oni su me udarali jače", rekao je novinarima.

BBC je podsjetio na video snimljen prošle zime kada su aktivisti krenuli s migrantima i nosili skrivene kamere. Na snimku se vidi kako ih policajac udara nogom, a drugi drži pištolj u rukama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije