Kapetanica njemačkog spasilačkog broda napustila Italiju

Radiosarajevo.ba
Kapetanica njemačkog spasilačkog broda napustila Italiju
Foto: Twitter / Carola Rackete

Carola Rackete, kapetanica njemačkog spasilačkog broda s migrantima, Sea-Watch 3, napustila je Italiju, saopćila je u petak glasnogovornica njene organizacije.

Ona je kazala kako vjeruje da se Rockete vratila u Njemačku i da će kasnije otputovati u drugu zemlju, ali je, pozivajući se na zaštitu privatnosti, kazala da ne može biti sigurna gdje se kapetanica trenutno nalazi.

 Jedino što je izvjesno je to da je napustila Italiju - kazala je glasnogovornica.

Rackete (31) u četvrtak je bila u Agrigentu na Siciliji kako bi je ispitivali tužioci koji je optužuju za pomaganje ilegalne imigracije i opiranje naređenjima s vojnog broda.

Rackete je u Italiji osumnjičena za krivično djelo nakon što je preuzela 40 migranata s otoka Lampedusa 29. juna, ignorišući naređenje da ne ulazi u italijanske teritorijalne vode.

Taj spor učinio ju je javnom - i polarizirajućom - ličnošću, u jeku dugotrajnih kontroverzi oko odgovora EU na priliv migranata iz Sjeverne Afrike.

Italijanski ekstremno desničarski zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, koji širi tvrdokornu politiku prema migrantima, jedan je od najglasnijih kritičara Rackete.

Prije objave vijesti da je Rackete napustila Italiju, Salvini je objavio u tweetu: "Ne mogu dočekati da protjeram tu njemačku komunisticu i vratim je kući", prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije