Bajram-namaz u Stambol džamiji predvodio muftija sandžački

1
AA
Bajram-namaz u Stambol džamiji predvodio muftija sandžački
FOTO: AA / Centralna bajramska svečanost upriličena je u novopazarskoj Stambol džamiji

U novopazarskim džamijama, kao i u džamijama u općinama regije Sandžak, jutros je uz prikladan vJerski program klanjan bajram-namaz, čime je počelo obilježavanje jednog od dva najveća blagdana u islamu, Ramazanskog bajrama, javlja AA.

Centralna bajramska svečanost upriličena je u novopazarskoj Stambol džamiji, a bajram-namaz predvodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, muftija sandžački, Senad ef. Halitović.

U bajramskoj hutbi muftije Halitovića okupljeni vjernici mogli su čuti poruke koje su se ticale nužnosti jedinstva među muslimanima u Sandžaku, ali i borbi čovjeka da nastoji da sve ibadete koje je upražnjavao tokom mubarek mjeseca ramazana čini i nakon što je mjesec posta završen.

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Jedan od vidova da su osobi primljeni post i ibadeti u ramazanu, upravo je nastavak pokornosti Allahu dž.š nakon tridesetodnevnog posta, redovnih i dobrovoljnih namaza i ostalih ibadeta, poručio je Halitović.

Osim brojnih vjernika, hafiza iz Republike Turske, bajram-namaz u Stambol džamiji obavio je i konzul Republike Turske u Novom Pazaru, Basar Basol i zaposleni u tom diplomatskom predstavništvu.

Nakon obavljenog namaza, tradicionalno na prostorima regije Sandžak, muškarci odlaze na mezarja, kako bi se sjetili prolaznosti života i uputili dovu za rahmet duša bližnih koji su preselili na ahiret.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije