Hiljade vjernika na bajram-namazu u Zagrebačkoj džamiji

0
AA
Hiljade  vjernika na bajram-namazu u Zagrebačkoj džamiji
Foto: Anadolija / Bajram-namaz u Zagrebu

Centralno obilježavanje Ramazanskog bajrama u Hrvatskoj održano je u Zagrebačkoj džamiji u kojoj se, nakon dvije godine epidemioloških mjera, okupio veliki broj vjernika iz Zagreba i okolice.

Nekoliko hiljada vjernika okupilo se u Zagrebačkoj džamiji na obilježavanju Ramazanskog bajrama.

Nakon čitanja hutbe reisa-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, klanjanje bajram-namaza predvodio je zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Ramazanski bajram obilježien je i u ostalim islamskim centrima u Hrvatskoj, Rijeci, Sisku i Gunji.

Svečanost Ramazanskog bajrama iz Zagrebačke džamije uživo je prenosila Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Podsjetimo, u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u Zagrebu je sinoć održan bajramski prijem, svečani, zadnji iftar ovog ramazana, na kojem su uz hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića učestvovali brojni zvaničnici.

Milanović je u obraćanju na bajramskom prijemu, na kojem se okupilo oko 150 zvanica, podsjetio kako su za vrijeme prošlog rata odnosi između Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini kontaminirani te kako je to činjenica o kojoj treba govoriti jer "prikazivanje u nerealnom, prelijepom svjetlu neće nam dobro činiti".

"Tu odgovornost ima puno hrvatska, ako hoćete, možda više nego nego bošnjačka (strana op.a.). Historija i odnosi Hrvata i muslimana, Bošnjaka, nisu bili harmonični. To je bila borba koja se reflektirala kroz sukobe carstava", kazao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije