Ante Tomić konačno priznao da su ga Srbi satima držali na granici: 'Mislim da me spasio Vulin'

3
Radiosarajevo.ba
Ante Tomić konačno priznao da su ga Srbi satima držali na granici: 'Mislim da me spasio Vulin'
Foto: Facebook / Književnik i novinar Ante Tomić

Negdje u oktobru 2022., pisali su neki hrvatski i regionalni mediji, zagrebački član kazališta Duško Ljuština i poznati pisac Ante Tomić doživjeli su pravu neugodnost na hrvatsko-srbijanskoj granici gdje ih navodno srbijanska strana zadržala nekoliko sati.

Ovaj dvojac putovao je na konferenciju u Novi Sad pod nazivom "Book Talk", a srbijanska policija zadržala je Tomića u uvjerenju da su ulovili istoimenog Antu Tomića s popisa hrvatskih branitelja koje traži Beograd.

Kako su mediji pisali, navodno je morao urgirati i tadašnji srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin kako bi ovaj hrvatski dvojac mogao nastaviti putovanje.

Vučić poražen: Tražio saveznike u UN-u da 'sruši' rezoluciju o genocidu, pa priznao da nije uspio

Vučić poražen: Tražio saveznike u UN-u da 'sruši' rezoluciju o genocidu, pa priznao da nije uspio

Ante Tomić: Dobro, Vučiću, koji je tebi...

Ante Tomić: Dobro, Vučiću, koji je tebi...

Naime u subotu je Jutarnji list objavio kolumnu Ante Tomića pod naslovom: "Triput su me zarobili na granici sa Srbijom, držali su me satima. Mislim da me spasio - Vulin!".

Nije poznato je li se oglasio u srbijanski medijima po tom pitanju, ali je konačno progovorio o tom "neugodnjaku" za hrvatsku publiku.

"Prvi put je bilo krajem septembra. Sunčan i topao dan, miholjsko ljeto, perfektno vrijeme da se dođe u Vojvodinu, u obilje mirisnih plodova koji se skupljaju na njivama, vinogradima i voćnjacima, presipaju s pijačnih tezgi, u dvorištima kuhaju u marmelade i ajvare, u hladovitim mračnim podrumima vriju u rizlinge i u bakrenim kazanima destiliraju u vruću dunjevaču.

No, meni je to veselje, zaslugom graničnih vlasti Republike Srbije, bilo uskraćeno. Nakratko. Nadao sam se ustvari da će biti nakratko. Čekali smo u sremskoj ravnici, na obali Dunava u Bogojevu, zaustavljeni pored limene kućice granične policije, već iscrpljeni i ravnodušni na rojeve zelenih insekata što su nam plazili po odjeći.

Otresao bih napasnika jedino ako bih ga osjetio na koži, ako bi mi krenuo...", napisao je Tomić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije