Anketa u Hrvatskoj: "Podržavate li Milanovića da blokira Finsku i Švedsku zbog BiH?"

13
Radiosarajevo.ba
Anketa u Hrvatskoj: "Podržavate li Milanovića da blokira Finsku i Švedsku zbog BiH?"
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Hrvatski mediji, tačnije Večernji, napravio je anketu s pitanjem za čitaoce 'Podržavate li Milanovića u nastojanjima da se blokira Finsku i Švedsku zbog Hrvata u BiH?".

Do ankete je došlo nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u više navrata rekao da rješavanje problema Hrvata u Bosni i Hercegovini treba biti uslov za članstvo Finske i Švedske u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Na to mu je švedski europarlamentarac Charlie Andreas Weimers, član Kluba zastupnika Europski konzervativci i reformisti, rekao je da "veta idu u oba smjera".

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Švedska i Finska uplaćuju milijarde u proračun Europske unije i Hrvatska iz njega prima milijarde. Isto vrijedi i za fond "EU sljedeće generacije" te ostale fondove. Želim podsjetiti gospodina predsjednika Milanovića da veta idu u oba smjera", napisao je na Twitter Weimers.

Milanović mu je u petak uzvratio:

"Fućkaš njih i njihov novac, to su ucjene", rekao je Milanović.

Švedskog zastupnika nazvao je zatucanim islamofobom.

"To je fašist, zadnji ološ, neka nosi te prljave novce. On će prijetiti Hrvatskoj", rekao je.

"Zaprijetivši da će pri odlučivanju o mogućem članstvu Finske i Švedske u NATO-u uložiti veto ne promijene li se izborna pravila u BiH o izboru Hrvata u tijelima vlasti, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ističe da je za svoju inicijativu spreman politički poginuti. Hoće li se tako nešto i dogoditi?", pitaju se u Večernjem.

U njihovoj anketi za sada je 59 posto čitalaca glasalo za 'NE', odnosno da ne podržavaju Milanovića u nastojanjima da blokira Finsku i Švedsku zbog Hrvata u BiH, dok je na njegovoj strani za sada oko 41 posto ispitanika.

Glasati možete i vi i to OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije