Ambasada Švedske u Sarajevu o najavi blokada Zorana Milanovića

7
F. V.
Ambasada Švedske u Sarajevu o najavi blokada Zorana Milanovića
Foto: Screenshot / Ambasada Švedske u Sarajevu

Parlament Švedske je u ponedjeljak donio odluku o zahtjevu za prijem u NATO, a Parlament Finske u utorak.

Očekivalo se da će proces pristupanja dviju skandinavskih zemalja Sjeveroatlantskom savezu biti iznimno brz, no Turska je odmah na početku blokirala početak pregovora. Međutim, još prije Turske predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je najavio blokade NATO puta Švedske i Finske zbog Bosne i Hercegovine, i na tome je istrajao.

Tragom ovih stavova zatražili smo komentar od Ambasade Švedske u Sarajevu odakle su za portal Radiosarajevo.ba poručili:

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

"Švedska je zajedno sa Finskom donijela historijsku odluku da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u. Švedska ministrica vanjskih poslova, Ann Linde, pozdravlja snažnu međunarodnu podršku koju smo dobili".

Milanović je u srijedu ponovio "da Hrvatska ne smije odustati od uvjetovanja članstva Finske i Švedske u NATO-u dok se ne riješi problem Hrvata u Bosni i Hercegovini"

Milanović rekao je će hrvatskog ambasadora pri NATO-u instruirati da bude protiv članstva Finske i Švedske dok se ne reformira izborni zakon u BiH. 

"Do zadnjeg trenutka ću govoriti i upozoravati da je zadnja na Saboru koji može ili ne mora dići ruku za ratifikaciju tog pristupa. To ne bi bio čin protiv Švedske i Finske, nego za Hrvatsku. Vjerujte da bi se istog trenutka rodio interes za Hrvatsku i njezine probleme. To je vrsta pažnje koja meni ne godi, ali nema druge. Ratificiramo li to bez ispaljenog krika, mi smo poklonili jedino obiteljsko srebro, jedinu polugu utjecaja, da bismo eventualno riješili problem koji nam se događa, ne na Dnjepru, nego na Uni", rekao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije