Anesteziolog iz COVID bolnice kaže da u ovom valu obolijevaju najviše žene

0
Radiosarajevo.ba
Anesteziolog iz COVID bolnice kaže da u ovom valu obolijevaju najviše žene
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Koronavirus hara čitavim svijetom, a uprkos nadama da će vakcinacija usporiti pandemiju, to se nije dogodilo. Broj novozaraženih u našoj zemlji ali i u Srbiji i dalje raste, a anesteziolog Dejan Marković, načelnik Jedinica za intenzivno liječenje u COVID bolnici u Batajnici, kaže da su u ovom talasu neke stvari drugačije u odnosu na prethodne.

Dr. Marković je u Jutarnjem dnevniku RTS-a upozorio da su kapaciteti COVID bolnice skoro u potpunosti popunjeni, te da najtežih bolesnika ima negdje oko 90 od ukupo 900. Najmlađi pacijent u jedinici intenzivnog liječenja 1983. godište, a najstariji ima 89 godina. 

"Na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji je između 50 i 60 bolesnika i još negdje oko 30 bolesnika koji su na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Pokušavamo da izbjegnemo invanzivnu mehaničku ventilaciju ili su u procesu oporavka tj. odvajanja od invazivne mehaničke ventilacije", objasnio je Marković.

Ovaj anesteziolog je i na pitanje koga najviše pogađa COVID, rekao da niko nije izuzetak, ali da mlađa populacija uglavnom prolazi s blažim simptomima i da još uvijek nema izrazito teških slučajeva kod mladih, dok stariji prolaze mnogo teže.

Veći broj žena obolijeva

"Ono što je novo i drugačije, to je da je ženski pol više zastupljen posledih par meseci nego što je to bilo u prethodnoj godini. Ranije smo imali 80 odsto muškaraca, a sada je otprilike skoro pola-pola", rekao je Marković.

Istakao je da su ugroženi izrazito gojazni pacijenti.

"Imamo bolesnike koji su teški i blizu 200 kilograma i užasno su teške njihove kliničke slike iako su jako mladi i među najmlađima u bolnici", naglašava Marković za RTS.

Stanje se brže komplikuje

On je dodao i da se kod nekih pacijenata mnogo brže komplikuje situacija, u prvih par dana nakon pojave simptoma se razvijaju izrazito teške kliničke slike. Bolesnici moraju da budu hospitalizovani već drugi, treći dan od pojave simptoma, napominje Marković, piše Blic.rs

"Ljudi su se umorili i zamorili od priče o kovidu, željni su normalnog života, ali još uvek nije vreme. Krenuli smo u vakcinaciju, ali još nismo dostigli broj vakcinisanih da možemo da se ponašamo iole normalno", rekao je Marković i dodao da mu je Izrael zvijezda vodilja u borbi protiv COVID-a, jer su vakcinisali više od polovine populacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije