Američki dužnosnik pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji

3
Radiosarajevo.ba
Američki dužnosnik pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji
Foto: EPA - EFE / Vučić i Putin

Visoki američki dužnosnik Derek Chollet pozvao je u četvrtak Srbiju da, ako želi "napredovati", uvede sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

"Poštujemo stajališta vođa u Beogradu, ali iz praktičnih razloga vjerujemo da Srbija, dok god se bude držala dalje od sankcija, ne može napredovati", rekao je novinarima savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet nakon razgovora s najvišim srpskim dužnosnicima u Beogradu.

Ocijenivši značajnim to što je Srbija u UN-u glasala protiv ruske invazije, pozvao je Beograd da "još više stane uz Ukrajinu, kojoj je potrebna značajnija podrška", ali i da treba "kazniti ponašanje Rusije".

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Derek Chollet otkazao posjetu Kosovu, ne dolazi ni u Bosnu i Hercegovinu

Derek Chollet otkazao posjetu Kosovu, ne dolazi ni u Bosnu i Hercegovinu

Chollet je također rekao da je kompromis Srbije i Kosova moguće postići 2023. i da taj put vodi kroz dijalog pod okriljem Europske unije.

Dijalog o normaliziranju odnosa Srbije i Kosova je već mjesecima u krizi, a odnose dviju strana dodatno su zakomplicirale napetosti koncem prošle godine, uključujući povlačenje srbijanskih predstavnika iz kosovskih institucija i barikade koje su Srbi na sjeveru Kosova postavili tražeći da Priština osigura formiranje asocijacije općina sa srpskom većinom.

Derek Chollet
Foto: EPA-EFE: Derek Chollet

"Pitanje Kosova je neriješeno i moguće su krize kakve su viđene prije nekoliko tjedana... Ne želimo to vidjeti", istaknuo je Chollet naglasivši da je formiranje ZSO-a "kritičan korak koji treba biti učinjen".

On je poslije razgovora s čelnicima Kosova rekao da se od Kosova očekuje da ispuni sve obaveze, uključujući i ZSO, jer je riječ o "međunarodnoj obvezi".

Dodao je da SAD zadržava snažne veze s Prištinom i da njegova zemlja dijeli viziju o "suverenom, nezavisnom, prosperitetnom i multietničkom" Kosovu i "punoj integraciji u euroatlantske i europske strukture".

Iako je krajem prošle godine najavljeno da će Derek Chollet doći i u posjetu Bosni i Hercegovini, to se ovoga puta nije dogodilo. Ranije je posjetu BiH otkazao zbog privatnih razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije