Američki diplomata u Beogradu: Srbija ne može sjediti na 2 stolice istovremeno

Radiosarajevo.ba
Američki diplomata u Beogradu: Srbija ne može sjediti na 2 stolice istovremeno
Ne može se sjediti na dvije stolice istovremeno, poručio je visoki zvaničnik američkog State Departmenta Brian Hoyt Yee, koji je jučer učestvovao na 17. Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu.

On će se danas sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić i očekuje se da će američki diplomata istu poruku prenijeti rukovodstvu Srbije.

Američki diplomata Brian Hoyt Yee je poručio i da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane član EU, mora poslati vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dvije strane.

 "Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude dio zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO-a. Važne su vrijednosti, da djela budu jača od riječi, da se pošalje jasna poruka", rekao je Yee, pišu srbijanski mediji.

Američki diplomata je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredjeljenost za evropske vrijednosti.

Također je rekao da je vrlo optimističan po pitanju regiona Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, posebno kada je riječ o narednoj godini.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

"Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podijeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU", poručuje on.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije