Aleksandar Vučić za CNN. Govorio o Srbiji, Kosovu, NATO-u, pucanju na civile...

8
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Vučić za CNN. Govorio o Srbiji, Kosovu, NATO-u, pucanju na civile...
Foto: Twitter / Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći na američkoj televiziji CNN, poručio je da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala – formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Vučić je istakao da je od dolaska na vlast premijera Kosova Albina Kurtija bilo 353 etnički motivisana napada na Srbe, dodajući da je to najveći broj takvih incidenata od proglašenja kosovske nezavisnosti.

"Samo ove godine bilo je pet pucanja na civile srpske nacionalnosti. Srbi žele samo bezbjednost i sigurnost za sebe i svoje porodice", kazao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Europa.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Negirao je optužbe Kurtija da je ucjenjivao Srbe da ne izlaze na lokalne izbore na sjeveru Kosova, pitajući voditeljicu da li je ikada vidjela legitimne demokratske izbore u kojima je izašlo malo više od tri posto glasača.

Vučić je naglasio da je Srbija zadovoljna izjavama koje su povodom krize na Kosovu dali američki državni sekretar Antony Blinken i predsjednik Francuske, Emmanuel Macron.

Dodao je da Srbija u reakciji na krizu nije povrijedila nijedan međunarodni sporazum.

"Poštovali smo i Kumanovski mirovni sporazum i Rezoluciju UN-a 1244. Nismo nijednim vojnikom ušli u Kosovo. I do sada smo imali dobru i profesionalnu saradnju sa trupama NATO-a na Kosovu i uveren sam da će sa takvom saradnjom da se nastavi", naveo je Vučić.

Šeki Radončić: Osovina Moskva – Beograd – Banjaluka odlično funkcionira u srcu Evrope i NATO-a

Šeki Radončić: Osovina Moskva – Beograd – Banjaluka odlično funkcionira u srcu Evrope i NATO-a

Upitan šta ima da poruči građanima na sjeveru Kosova koji protestuju, predsjednik Srbije je rekao da je ključno zadržati mir i stabilnost.

"Znam da su odlučni da odbrane svoja ognjišta i molim ih da se bore na miran način te da zadrže mir i stabilnost. Mi moramo da razgovaramo sa Albancima kako bi se primenili svi međunarodni sporazumi. Ali bih isto tako molio i predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu odlučnu akciju prema onima koji svojim postupcima ugrožavaju mir i stabilnost svih nas", kazao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije