Vanredna situacija na Kosovu: Aleksandar Vučić zakazao hitno obraćanje

10
Radiosarajevo.ba
Vanredna situacija na Kosovu: Aleksandar Vučić zakazao hitno obraćanje
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se vanredno obraća javnosti povom situacije na Kosovu. Obraćanje je zakazano za 20 sati.

Kako javljaju regionalni mediji, najmanje dvije osobe su povrijeđene u ponedjeljak popodne u općini Zvečan na sjeveru Kosova u sukobu snaga KFOR-a i demonstranata koji se protive dolasku albanskih gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotirali.

Kosovska policija je ranije danas suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su protestovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim lokalnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Radio-televizija Srbije javila je da su jake snage KFOR-a krenule u razbijanje prosvjeda ispred općine Zvečan koristeći suzavac i šok-bombe, na što su demonstranti uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima.

Vojnici KFOR-a, naoružani dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, raspoređeni su od jutra ispred zgrada općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Portal Kosovo online javlja da je najmanje dvoje Srba ranjeno, od kojih jedan mladić teže iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici KFOR-a upotrijebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja.

Kosovska policija upotrebila vatreno oružje na Srbe u Zvečanu

Posted by Kosovo Online on Monday, May 29, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije