Aleksandar Vučić ponovno prognozira kataklizmu

13
Radio Sarajevo
Aleksandar Vučić ponovno prognozira kataklizmu
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će za tri do četiri mjeseca biti najgora situacija u svijetu od Drugog svjetskog rata.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji u svijetu, Aleksandar Vučić je istakao da ima mnogo žarišta, a da velike sile to promatraju po principu 'dobro je dok se to događa negdje drugdje'.

'To je dobro dok se to događa negdje drugdje, tako oni misle. Dugoročno, ne vidim rješenje jer se stvari mijenjaju, neki se opiru tim promjenama', rekao je Vučić za RTS.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Dodao je da se događaju brojna kršenja međunarodnih ugovora, pri čemu su neki bili vrlo precizni u određivanju i pokazivanju onih koji su sada prekršili Povelju UN-a, ali nije im bilo stalo do toga kada su oni kršili te ugovore.

'Ali što možemo učiniti, ta vrsta licemjerja i igra međunarodne politike, tko je jači – tlači, i to je to. To je osnovni princip međunarodne politike, pa se mi moramo držati svih njihovih priča o međunarodnom pravu. Mi mali se moramo držati međunarodnog prava jer nam je to jedino što možemo imati, dok će se ovi veliki i dalje međusobno boriti, biti sve jači i situacija će biti sve gora', zaključio je Vučić.

Prije gotovo dvije godine, 15. maja 2022. godine, Vučić je predvidio najgoru zimu u posljednjih 70 godina, od kraja Drugog svjetskog rata. Razlog za te tamne prognoze bio je početak rata u Ukrajini i naznake energetske krize, prenosi N1.

Mjesec dana kasnije, nakon sastanka s patrijarhom Porfirijem, 'rekao je da se nad našom zemljom nadvijaju ogromni i tamni oblaci', te da slijedi razdoblje možda najteže situacije od 1944. godine do danas.

Već 15. septembra iste godine, Vučić je prognozirao da Evropu i Srbiju čeka najteži period od 1945.

'Narednih šest, nešto više od šest i po mjeseci, bit će najteži period za Evropu nakon Drugog svjetskog rata. Za nas možda i ne najteži, ali bit će jedna od najzahtjevnijih godina za građane Srbije od 1945. godine. Nisam miran, ali vjerujem da ću o tome moći više govoriti kad se vratim iz New Yorka. Pred nama su naporni dani', najavio je Vučić tokom posebne sjednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o Kosovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije