Aleksandar Šapić je novi gradonačelnik Beograda: Ovo je njegova biografija

2
Radiosarajevo.ba
Aleksandar Šapić je novi gradonačelnik Beograda: Ovo je njegova biografija
Foto: Ringier / Aleksandar Šapić

Skupština grada Beograda danas je na sjednici izabala novog gradonačelnika- Aleksandra Šapića, prvog na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" na aprilskim izborima.

Od ukupno 110 odbornika u beogradskoj skupštini, za Šapića je glasalo 57 odbornika, a za njegovog zamjenika izabrana je Vesna Vidović takođe iz Srpske napredne stranke.

Odbornici su izabrali i 13 članova gradskog vijeća: Miloša Dangubića, Zorana Adamovića, Stevu Marušića, Gorana Spasjoevića, dr Borisa Bursaća, Vuka Marčetića, Aleksandru Čamagić, Mariju Leković, dr Nebojšu Petrovića, Ružicu Belanović, Igora Mušića, Violetu Filip i Slobodana Šolevića.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Prema podacima sa stranice Biografija.org, Šapić je bivši srpski vaterpolista koji je poslije okončanja profesionalne karijere počeo da se bavi politikom.

Od 2012. godine obavlja funkciju predsjednika opštine Novi Beograd, a od maja 2021. godine je potpredsjednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS).

Rođen je 1. juna 1978. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu. Tokom profesionalne sportske karijere osvojio je dvije bronze na Olimpijskim igrama, jednu za reprezentaciju tadašnje Savezne Republike Jugoslave i jednu za selekciju Srbije

Pod zastavom tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama 2004. godine osvojio je srebrnu medalju. Sa svjetskih prvenstava ima jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Osvojio je tri zlata i dva srebra na evropskim prvenstvima, te četiri zlatne i jednu srebrnu medalju Svjetske lige. Mnogo puta je na velikim takmičenjima proglašavan najboljim igračem i najboljim strijelcem turnira.

Postigao je najveći broj golova u historiji bivše Jugoslavije i važi za jednog od najboljih vaterpolista svih vremena.

U politički život Srbije se uključio po završetku aktivne karijere. Kao član Demokratske partije (DS) je od 2009. do 2012. godine obavljao funkciju pomoćnika gradonačelnika Grada Beograda. Na izborima 2012. godine je prvi put izabran za predsjednika opštine Novi Beograd. Četiri godine kasnije je ponovo izabran na tu funkciju.

Borio se za funkciju gradonačelnika Beograda 2018. godine, ali nije uspio da osvoji mandat. Sa grupom saradnika je 2018. godine osnovao Srpski patriotski savez (SPAS), a 21. jula iste godine je izabran za predsjednika te stranke.

Na izborima 2020. godine SPAS je postao parlamentarna stranka. Šapić je od 3. avgusta do 19. novembra bio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. U maju 2021. godine njegova stranka se pripojila Srpskoj naprednoj stranci, a on je postao potpredsjednik te partije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije