Hadrović: Dodik je 'zakucao' poziciju ruskog igrača i bacio rukavicu u lice Vučiću

2
F. V.
Hadrović: Dodik je 'zakucao' poziciju ruskog igrača i bacio rukavicu u lice Vučiću
Foto: Privatni album / Adnan Hadrović i Obame

Dva dana nakon susreta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Rusiji, još uvijek stižu reakcije na razgovore lidera SNSD-a i čovjeka koji je u ovom trenutku potpuno izoliran od demokratskog svijeta.

Dodikovi nasrtaji

Sastankom sa Putinom Milorad Dodik je nedvojbeno “zakucao” svoju poziciju ruskog igrača broj jedan u Bosni i Hercegovini a i šire, smatra bivši diplomata i savjetnik za globalnu sigurnost u Institutu za razvojni utjecaj u Washingtonu, Adnan Hadrović.

Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

„Sastanak smatram još jednim u nizu Dodikovih nasrtaja na ustavno-pravni poredak i međunarodnu poziciju države BiH ovaj put “lucidno” koristeći bh. zastavu, koje se na dnevnoj osnovu odriče i gnuša, stavljajući istu uz zastavu Rusije pod kojom Putin vodi brutalnu agresiju na suverenu i međunarodnu priznatu državu, članicu UN, Ukrajinu“, kaže Hadrović za Radiosarajevo.ba.

Adnan Hadrović - undefined

Foto: Privatni album: Adnan Hadrović

Nema dvojbe, dodaje naš sagvoronik, da je Dodik tamo isključivo predstavljao samoga sebe odnosno da je tamo otišao bez sagalsnosti druga dva člana Predsjedništva BiH.

„I da je tamo iznosio lične stavove (koji nisu u skladu sa smjernicama bh. vanjske politike i preuzetim obevezama koje proizlaze iz međunarodnih ugovora) a ne nikao stave kolektivnog šefa države. No, kako god, ova činjenica neće umanjiti štetu koju je ovim potezom načinio ionako nezavidnoj međunarodnoj poziciji države BiH“, rekao je Hadrović.

Putinova strategija

Putin ovim susretom, kao i onim već najavljenim za septembar mjesec ove godine, nedvojbeno, pred oktobarske izbore, želi dati punu podršku svom glavnim “izvođaču radova” u Bosni i Hercegovini.

„Kako bi mu pomogao ostanak na vlasti a sebi i Rusiji omogućio da i dalje na “daljinski” upravlja bh. budućnošću i time ojačavaju svoju pregovaračku poziciju na globalnog sceni“, dodaje on.

Nadalje, kaže kako je Dodik zaboravio da je Putin radi svojih strateških interesa u Ukrajini tj. Luganska i Donjecka „već indirektno priznao Kosovo i da će to i formalno pravno učiniti kada za to eventualno dođe vrijeme“.

„Također, Putin je na početku agresije na Ukrajinu direktno priznao Genocid u Srebrenici isti onaj za koji je stavio veto u Vijeću sigurnosti (VS) UN-a što samo još jednom potvrđuje da će se on zarad svojih interesa vrlo lako odreći Dodika. No, to je Dodikov problem!“, naveo je.

Ipak, smatra da je ovaj susret donio i nešto dobro za BiH odnosno.

Adnan Hadrović i Obame - undefined

Foto: Privatni album: Adnan Hadrović i Obame

„Raščišćena je, iz prve ruke, i dilema da li se država BiH pridružila sanacijama protiv Rusije, što je tokom sastanka potvrdio i sam Putin. Koliko se god Dodik trudio da umanji tu činjenicu, BiH se sankcijama Rusiji pridružila na osnovu Strategije vanjske politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je i objavljeno da zvaničnoj stranici Evropskog vijeća“, ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Ni Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kao Dodikov mentor na Balkanu, tvrdi Hadrović, nije najsretniji ovim sastankom s obzirom da bi mu “brat preko Drine” mogao preuzeti primat “najvećeg među Srbima”.

„Poznavajući Vučićev egocentrizam, to mu nije nimalo “zanimljivo”. To se očitovalo i kroz izvještavanje odnosno bolje rečeno neizvještavanje srbijanskih medija, koji su pod potpunom Vučićevom kontrolom, o Dodikovim sastancima u Sankt Petersburgu. Vučić dobro sada razmišlja koga podržati na predstojećim oktobarskim izbore. Rukavica je bačena“, ističe Hadrović.

Dodik sve više izoliran

Nadalje, svjesni činjenice da u skladu sa Dejtonskim sporazumom NATO ima mandat da štiti mir i sigurnost u BiH te da u slučaju potrebe može preuzeti isti, Dodik i Putin su se složili, birajući po njima “manje zlo”, da je u novembru ove godine u Vijeću sigurnosti BiH potrebno produžiti mandate Misije ALTEA.

„Da zaključimo. Sve više izolirani Dodik je dobio sastanak sa izoliranim Putinom kojem je u ovom momentu potpune međunarodne izolacije dobrodošao sastanak i sa Dodikom ali je istovremeno imenovani izgubio sve ostalo uključujući i predstojeće izbore ako uopće i bude imao priliku da bude biran s obzirom na pravo Izborne komisije BiH da iz izbornog procesa diskvalificira svakoga ko narušava ustavno-pravni poredak države BiH“, zaključio je Hadrović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije