Hadrović: Odlučno zaustaviti one koji rade protiv države BiH

0
F. V.
Hadrović: Odlučno zaustaviti one koji rade protiv države BiH
Privatni album / General Clark i Adnan Hadrović

Civilizacijske vrijednosti su na ispitu u Bosni i Hercegovini, kaže za portal Radiosarajevo.ba bivši diplomata Bosne i Hercegovine i savjetnik za globalnu sigurnost i međunarodne odnose na I4DI institutu sa sjedištem u Washingtonu - Adnan Hadrović.

Hadrović, koji je, također, uključen u rad Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu kao predsjedavajući Upravnog odbora ove organizacije,kazao je to komentirajući sve češće istupe u javnosti u kojima se država Bosna i Hercegovina želi dovesti pod znak pitanja, a nakon agresije, genocida i tolikog bezobzirnog razaranja tokom nesretnih 1990-tih.

Istovremeno, ne amnestira ni one, prije svega bh. zvaničnike, koji se pozivaju na bosanskohercegovački patriotizam, te traži da zauzmu snažniju ulogu na domaćem i, posebno, međunarodnom planu kako bi se interesi i pozicija države Bosne i Hercegovine sačuvali.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

"Pobjeda civilizacijski vrijednosti u Bosni i Hercegovini očigledno neće biti samo lokalnog i regionalnog već očigledno globalnog karaktera", ističe Hadrović.

Kao jedan od primjera propagande i podrivanja Bosne i Hercegovine Hadrović navodi gostovanje Obrada Kesića, predstavnika, kako kaže, neustavnog tzv. "ekonomskog" predstavništva manjeg bh. entiteta RS sa sjedištem u Washintonu u Centralnom dnevniku Face TV.

"Tokom kojeg se imenovani, očgedno ponesen orbanovskom pjesmom, bestidno i brutalno poigravao sa izvrtanjem činjenica, a sve s ciljem ispunjavanja strateški dobro u moskovskoj kuhinji osmišljenih i isplaniranih ciljeva na Balkanu koji bi se na globalnog 'šahovskoj ploči' trebali prije ili kasnije dobro kapitalizirati (Krim, Transnistria, itd.). Išao je toliko daleko da je građane, pripadnike bošnjačkog i hrvatskog naroda, baš one nad kojima je počinjen genocid, najgnusniji zločini protiv čovječnosti i etničko čišćenje od strane ratnog političkog i vojnog rukovodstva manjeg bh. etiteta (pravosnažno osuđeni) - optužio da žele da izvrše genocid nad bh. sugrađanima Srbima", upozorio je Hadrović.

Imajući u vidu naprijed rečeno, smatra Hadrović, aktivnosti Kesića i "političke linije koju on predstavlja" u potpunoj je "suprotnosti sa civilizacijskim vrijednostima koje dijele SAD i za koje se trenutno vodi borba unutar BiH, ali i regionu".

"Iz posljednjeg, kao i mnogobrojnih prethodnih medijskih nastupa se vidi da se isti najmanje bavi "ekonomskim" predstavljanjem entiteta RS, a mnogo više vanjsko-političkim djelovanjem koje je u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Također je vidljivo da ozbiljno i sistematski Ured RS radi na podrivanju ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, što je samo po sebi razlog da nadležni bh. organi reaguju. Pozivam članove Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima pokrenu postupak ocjene ustavnosti otvaranja istih ili sličnih predstavništava bez saglasnosti Predsjedništva BiH kao jedinog i isključivog tituara ovog prava", naveo je Hadrović, te dodaje:

"Napominjanja radi ovi uredi manjeg bh. entiteta (koji je po svome Ustavu multietnički entitet), pa tako i ovaj u SAD-u se finansiraju iz budžeta. Iz njih se lobira protiv interesa države BiH i njenih građana i naroda, odnosno interesa sopstvenih poreskih obveznika. Apsurdno, ali svi mi kao poreski obveznici diskretno finasiramo aktivnosti ovih ureda koje su usmjerene na urušavanje ustavno pravnog poretka države Bosne i Hercegovine".

Ustav, podsjeća Hadrović, jasno kaže da "entiteti nemaju pravo na samoopredjeljenje uključujući pravo na odcjepljenje".

"Konsekventno tome, pravo za organizairanja referenduma pripada isključivo u državi BiH i svaka vrsta drugačijeg djelovanja se karakterizira kao protuustavno djelovanje i podrivanje ustavnog poretka države. Također, u skladu sa međunarodnim pravom i UN Poveljom pravo na samoopredjeljenje imaju narodi koji su pod presijom matične države, ili kolonizirani narodi, što ni u kom slučaju nije slučaj sa entitetom RS u Bosni i Hercegovini, jer predstavnici entiteta učestvuju u svim nivoima vlasti, glasaju i bivaju birani bez ograničenja. Naprotiv imaju toliko prava da mogu blokiranjem države i državnih institucija drugim sugrađanima oduzimati i uskraćivati njihova prava sto je trenutno na sceni", rekao je Hadrović.

Napominje da su Sjedinjene Američke Države osvjedočeni prijatelj Bosni i Hercegovini, te da očekuje reakciju.

"Sjedinjene Države kao najvažniji i strateški vanjsko-politički partner Bosne i Hercegovine kontinuirano insistiraju na poštivanju vladavine prava te poštivanju ljudskih prava i kao takve su odlučno protiv retorike negiranja genocida i ratnih zločina, podržavaju borbu protiv korupcije, te podržavaju put integracija BiH u NATO i EU", zaključio je Hadrović, vjerujući da će upravo civilizacijski principi odnijeti pobjedu i u izazovima pred kojima se našla naša Bosna i Hercegovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije