Albin Kurti: Privremene mjere Evropske unije protiv Kosova su nepravedne

1
AA
Albin Kurti: Privremene mjere Evropske unije protiv Kosova su nepravedne
Fena / Albin Kurti

Kosovski premijer Albin Kurti je izjavio da su privremene mjere Evropske unije protiv Kosova nepravedne i da se nada da će kratko trajati.

Kurti je ocijenio da Kosovo ne može da pravi kompromis ni sa vladavinom prava, ni sa ustavnošću zemlje, pa će nastaviti sa sprovođenjem Vladinog programa.

"Ovo nisu sankcije, ali je tačno da su to privremene, ali nepravedne mjere jer su Kosovo i njegova Vlada najdemokratskija, proevropska i najnaprednija država i izvršna vlast", kazao je kosovski premijer tokom otvorenja novog parka u selu Davidovac, u opštini Štimlje.

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Nesreća u Sarajevu: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Istakao je da Kosovo s druge strane ima “stalnu konfrontaciju sa raznim oblicima agresije iz Srbije, koja je autokratska i proruska država i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije, gdje je izazvala četiri rata”.

Kurti je naveo da je Kosovo spremno i zainteresovano mnogo više od Srbije za normalizaciju odnosa, uz de facto priznanje. Dodao je da je Kosovo zainteresovano i spremno i za deeskalaciju situacije.

Premijer Albin Kurti predstavio plan za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova

Premijer Albin Kurti predstavio plan za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova

Vlada Kosova nije zvanično obavijestila javnost koje mjere je uvela Evropska unija.

Evropska unija je, kako su kosovskim medijima potvrdili zvaničnci iz Brisela, obavijestila Vladu Kosova o privremenoj obustavi rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspenziji poziva na događaje na visokom nivou i bilateralnih posjeta, osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru Kosova u okviru dijaloga uz podršku EU. Također su suspendovani projekti finansirani iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan i IPA fondovi.

Evropska unija je uvela mjere zato što kosovske vlasti nisu ispunile zahtjeve u vezi deeskalacije situacije na sjeveru Kosova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije