Premijer Albin Kurti predstavio plan za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova

1
AA
Premijer Albin Kurti predstavio plan za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova
FOTO: AA / Albin Kurti

Premijer Kosova Albin Kurti predstavio je plan od osam tačaka za deeskalaciju situacije u općinama na sjeveru Kosova, Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Kurti je u video poruci objavljenoj na Facebooku naveo da je prošle nedjelje, s tim planom upoznao i šefa diplomatije Evropske unije Josepa Borrella.

Kosovski premijer kazao da treba hitno preduzeti akciju ka deeskalaciji situacije i stabilnosti u regionu. Naveo je da je prvi korak smanjivanje prisustva Kosovske policije u i oko općinskih zgrada postepeno, srazmjerno smanjenju nasilja. Kao drugo, treba omogućiti pun pristup i praćenje sudskih postupaka u vezi sa počiniteljima nasilja od strane EULEX-a i zainteresovanih nevladinih organizacija za ljudska prava.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

"Organizovati prijevremene izbore u četiri sjeverne općine, nakon pokretanja peticija za opoziv koju podrži najmanje 20 procenata biračkog tijela, kako je predviđeno kosovskim zakonom. Datum izbora se utvrđuje nakon što predsjednica potvrdi da su ispunjeni uslovi za opoziv", istakao je Kurti.

Potom treba naložiti da četiri aktuelna gradonačelnika predaju svoja ovlaštenja novoizabranim gradonačelnicima nakon sertifikacije od strane CIK-a u skladu sa kosovskim zakonom.

Istovremeno, Kurti od Srbije zahtjeva da povuče nasilne demonstrante iz zgrada općine i okoline, posvećenost saradnji u pritvaranju i sudskim postupcima nasilnika od strane Kosova, uz praćenje od strane EULEX-a i pune garancije za pravično suđenje. Također smanjenje spremnosti oružanih snaga na nizak nivo, bez novih kretanja trupa, uklanjanje 48 isturenih operativnih baza koje se nalaze duž granice, te uzdržanost od ometanja ili miješanja u pravo građana srpske nacionalnosti i svih političkih partija da slobodno učestvuju, bez zastrašivanja, prinude ili koruptivnog uticaja, u lokalnom izbornom procesu.

Premijer Kurti je rekao da se Kosovo i Srbija obavezuju da će u potpunosti poštovati pravila Zajedničkog regionalnog tržišta Berlinskog procesa i usklađenost sa pravnim tekovinama EU za regionalnu slobodnu trgovinu u skladu sa postignutim sporazumima.

Ponovio je posvećenost intenzivnom dijalogu za punu, bezuslovnu, izbalansiranu i korektnu primjenu Osnovnog sporazuma i Aneksa za njegovu implementaciju, da bi na kraju naglasio da je deeskalacija situacije i normalizacija odnosa izvodljiva jer, kako je rekao "imate moju spremnost i volju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije