Advokat otkrio šta će se dogoditi ako se ne nađe tijelo ubijene Danke

0
Radiosarajevo.ba
Advokat otkrio šta će se dogoditi ako se ne nađe tijelo ubijene Danke
Foto: Ringier / Advokat Predrag Savić o slučaju ubijene djevojčice Danke Ilić

Advokat Predrag Savić izjavio je u ponedjeljak, 8. aprila, da je, ukoliko tijelo ubijene dvogodišnje djevojčice Danke Ilić (2) iz Bora ne bude pronađeno, moguće procesuirati osumnjičene za njeno ubistvo na osnovu do sada prikupljenih dokaza.

"Tu su priznanja izvršioca, njihovih prikrivača koji su iz reda uže familije, imamo mnogo drugih dokaza u vezi s nastankom saobraćajke, krv na automobilu, asfaltu...

Moguće je izvršiti običnu ili 3D rekonstrukciju nastanka saobraćajke, iz koje će se vidjeti da je bila takva da nije mogla da proizvede smrtne posljedice jer je bila brzina od 20 kilometara. Na osnovu svih tih dokaza vrlo je vjerovatno da je Danka Ilić usmrćena na način kako je priznao jedan od okrivljenih", naveo je on.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Savić napominje da bi za krivični postupak bilo dobro da se tijelo nađe, da se izvrši obdukcija, sudsko medicinsko vještačenje i da se na naučni način dokaže uzročno-posljedična veza između povreda i smrtnih posljedica.

Kako je rekao, savremena tehnologija i svi do sada prikupljeni dokazi omogućavaju da osumnjičeni budu procesuirani, iako se tijelo ne nađe, istakvši da bi kvalitet dokaza bio mnogo viši, jači, vjerodostojniji kada bi se našlo tijelo i izvršila obdukcija i sudsko medicinsko vještačenje.

Na pitanje da li je on lično za uvođenje smrtne kazne za najteže zločine poput ubistva dvogodišnje djevojčice, Savić je odgovorio da kao čovjek i roditelj jeste, ali da kao pravnik smatra da je to vrlo teška, gotovo nemoguća misija.

"Ja se kajem što sam 2002. godine kada je ukidana smrtna kazna bio za ukidanje smrtne kazne. Vjerovao sam tada da će ukidanje smrtne kazne doprinijeti razvoju ljudskih sloboda i prava, da će evropska konvencija značiti mnogo za Srbiju, da će prisustvo Srbije u Vijeću Evrope u evropskim integracijama biti mnogo djelotvornije. Vjerovao sam i onima koji su analizirali i istraživali problem smrtne kazne i govorili da ona nema generalno dejstvo prevencije", izjavio je advokat za Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije