1 od 5 miliona: Vučiću, s kim si podijelio Kosovo i kakve ćemo posljedice trpjeti

Radiosarajevo.ba
1 od 5 miliona: Vučiću, s kim si podijelio Kosovo i kakve ćemo posljedice trpjeti

U Beogradu je održan još jedan protest "Jedan od pet miliona" protiv aktuelne vlasti Srpske napredne stranke i predsjednika Aleksandra Vučića.

Večerašnji skup počeo je nešto poslije 18 časova na Terazijama obraćanjem glumca Branislava Lečića, izvještava Danas.

Lečić je večeras zatražio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da saopći koje će to posljedice trpjeti Srbija zbog toga što, kako je rekao, građani nisu željeli da podrže njegov plan o razgraničenju s Albancima na Kosovu.

lecic_AA_protesti.jpg - undefined

Branislav Lečić (Foto: Anadolija)

"Koji je to tvoj plan za Kosovo, Aleksandre Vučiću, kakvo je to razgraničenje? Ovaj narod mora da zna ono što ga se tiče i ono što mu je sudbinski važno. Sa kim si ga ti to podelio? I još kažeš: 'Posljedice će biti strašne'. Da ćemo kroz 10 ili 20 godina snositi konsekvence zato što smo odbili tvoj nepostojeći plan. Koje konsekvence, Aleksandre Vučiću? Saopći nam javno, da znamo", rekao je Lečić građanima na Terazijama.

On je pozvao okupljene građane da pozdrave vlasnicu novosadske K9 televizije Maju Pavlović, koja i dalje štrajkuje glađu ispred sjedišta REM-a, jer se ona tako bori ne samo za svoje interese već i za slobodu svih medija u Srbiji.

Lečić je rekao da se svi političari u Srbiji nominalno zalažu za ulazak u Europsku uniju ali da sve to što pričaju moraju na delu i da dokažu.

On je posebno kritikovao one Srbe koji su organizovali protest ispred pekare Albanca Mona Đuraja u beogradskom naselju Borča i rekao da nijedan pravi Srbin ne smije da bude nasilan prema drugima.

Govoreći o nastavku protesta, Lečić je rekao da će građani ostati odlučni u borbi za svoja prava i da kičmu koju su sada uspravili više nikada neće saviti.

"S nama se mora razgovarati, niko nas ne smije vrijeđati", rekao je Lečić.

Nakon njegovog govora formirana je kolona na čijem je čelu istaknut transparent "Svi kao jedan – Srbija".

sergej_beograd_protest.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Okupljeni su uz muziku iz serije “Otpisani” krenuli ka Skupštini.  Na trgu Nikole Pašića kamion je zastao kako bi se pružila podrška Maji Pavlović koja štrajkuje glađu.  Zatim je kolona nastavila u pravcu Skupštine

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" završili su večeras protestnu šetnju oko 19.30 sati, nakon čega su formirali takozvanu "Slobodnu zonu" u Pionirskom parku kod Predsjedništva Srbije i najavili da će svako veče čitati "slobodne vijesti". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije