Evo šta turiste najviše zanima u Sarajevu

BIRN - Justice Report
Evo šta turiste najviše zanima u Sarajevu
EPA / Sarajevo
Više od 20 godina nakon završetka rata u BiH, turisti koji posjete Sarajevo najviše su zainteresirani za ratnu prošlost – najdužu opsadu u modernoj historiji.

“Proteklih godina, oko 90 posto turista bilo je zainteresirano za ratnu prošlost iako u promotivnim brošurama nije istaknuta”, navode u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo.

Glasnogovornica ove institucije Asja Hadžiefendić-Mešić pojašnjava da su današnji turisti savremenici tih događaja.

“Ono po čemu svjetska historija pamti Sarajevo nije ono po čemu savremenici pamte ovaj grad. Niti pamte Olimpijadu, niti od te slave ima sjaja na terenu. Prvi svjetski rat im je također daleko. Njima je opsada Sarajeva interesantna”, pojašnjava Hadžiefendić-Mešić.

Tunel spasa prošle godine posjetilo je oko 120.000 turista. Osim Baščaršije, Tunel je najposjećenija destinacija u gradu.

“Ljeti oko 30 turista dnevno vodimo kroz ratne ture. Osim Tunela spasa, koji svi žele vidjeti i do koga prođemo kroz Aleju snajpera, turiste vodimo i do stadiona na Koševu, koji je njima ujedno i interesantan zbog Olimpijade, ali i jeziv jer je pomoćni stadion korišten kao groblje u ratu”, kaže Emina Ligata iz jedne od turističkih agencija u Sarajevu.

Agencije imaju u ponudi uključenu i posjetu pijaci Markale, na kojoj je u dva masakra stradalo 111, a ranjeno više od 200 građana Sarajeva. Turisti u Sarajevu posjećuju i Muzej Alije Izetbegovića, prvog predsjednika BiH, te galeriju koja je posvećena žrtvama genocida u Srebrenici.

“Posljednjih nekoliko godina turisti su zainteresirani i za Trebević, a vezano za ratnu tematiku zbog pogleda na Sarajevo i njegovog položaja, kao i za ratnu džamiju na Igmanu”, kaže Hadžiefendić-Mešić.

Jedna ovakva ratna tura košta oko 50 konvertibilnih maraka po osobi.

Posjete Sarajevu su, kada su u pitanju strani turisti, u stalnom porastu. Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u 2015. godini ovo je područje posjetilo 359.523 turista iz Turske, Južne Koreje, Njemačke, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata i zemalja regiona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije